Ljudska prava ugrožena u regionu

Novinari, LGBT zajednice i aktivisti u regionu suočeni su s neprijateljski nastrojenom sredinom, a ima prijetnji i napada
59 pregleda 0 komentar(a)
Konik, kamp. romi, Foto: Vesko Belojević
Konik, kamp. romi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.01.2014. 17:10h

Vlade država Zapadnog Balkana su tokom 2013. godine učinile malo za rješavanje dugotrajnih problema ljudskih prava, piše u Svjetskom izvještaju za 2014. godinu organizacije Human Rigts Watch.

Istraživači te organizacije se u dokumentu ne osvrću na stanje ljudskih prava u Crnoj Gori, dok su posebni akcenti dati stanju u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu i Hrvatskoj.

"U državama zapadnog Balkana ostvaren je ograničen napredak u utvrđivanju odgovornosti za ratne zločine, suzbijanju diskriminacije i kršenju ljudskih prava pripadnika romske nacionalne manjine i maltretiranju i nasilju nad novinarima i LGBT zajednicama", piše u dokumentu, prenosi Beta.

Iz te organizacije navode da je zaštita manjina i dalje nedovoljna širom regiona i da to uključuje i zaštitu Roma koji su suočeni sa raširenom diskriminacijom u pogledu pristupa zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i rješavanju stambenog pitanja.

Novinari, LGBT zajednice i aktivisti u regionu suočeni su s neprijateljski nastrojenom sredinom, a ima prijetnji i napada, ističu istraživači, i podsjećaju da su vlasti Srbije već treću godinu iz bezbjednosnih razloga otkazale Paradu ponosa u Beogradu.

Bonus video: