Kalač: Rožaje treba da bude univerzitetski centar

Poznati sportski radnik iz Njemačke uputio niz predloga kako bi se zaustavilo iseljevanje
851 pregleda 3 komentar(a)
Kalač (treći slijeva), Foto: Privatna arhiva
Kalač (treći slijeva), Foto: Privatna arhiva

Istaknuti sportski radnik iz Rožaja Ernes Erko Kalač, koji godinama živi u Njemačkoj, uputio je političarima i prvim ljudima rodnog grada inicijativu kojom, pored ostalog, traži da Rožaje učine univerzitetskim.

To će, kako smatra, zaustaviti dalji odliv mladih iz tog grada na sjeveru Crne Gore.

“Radite na tome da nam djeca ne idu iz Rožaja, a to možete ako Rožaje učinite univerzitetskim gradom”, navodi Kalač, dodajući da Rožaje za tako nešto ima obrazovne i kadrovske mogućnosti. Gradskim vlastima je poručio i da bi trebalo da podrže sportiste iz Rožaja, jer oni su “ambasadori svake sredine”.

Predložio je i obnovu izvorne Ganića kule, jer ona koja je izgrađena u vrijeme kada je Nusret Kalač bio predsjednik opštine, kako je kazao, “nije autentična”.

Lokalnim vlastima je predložio i da rožajskim ulicama daju imena istaknutih mještana, poput Mula Jakupa Kardovića, Omera Kurpejovića, Delije Kurpejovića, dr Abdulaha Kalačai Zaima Azemovića.

Kalač je iz Rožaja otišao devedesetih godina prošlog vijeka. Danas je profesor na Univerzitetu u Hajdelbergu i Sportskoj akademiji Beograd. Doktor je nauka, ispisao je istoriju sporta na polju integracija, kako stranaca u Njemačkoj, tako i integracija osoba sa invaliditetom u karateu.

Bonus video: