Ministarstvo prosvjete: Tanka je granica između srećnih i nesrećnih đaka

Ukazuju da bi bilo korisno analizirati podatak da se naši učenici, koji imaju bolja postignuća na testovima znanja, manje slažu sa konstatacijom da su srećni u školi.
0 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Vesko Belojević
Slavoljub Stijepović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.01.2014. 14:26h

Ministarstvo prosvjete, kojim rukovodi Slavoljub Stijepović, ocijenilo je da je istraživanje OECD-a, prema kojem su crnogorski učenici među najnesrećnijim u svijetu, proizvoljno.

“U analizi nije opisana metodologija kojom se došlo do zaključaka. Sporna je granica između 'srećnih' i 'nesrećnih' u ovom 'istraživanju'. Autor je podijelio 65 zemalja tako što je 33 svrstao u kategoriju 'nesrećni', a 32 u kategoriju 'srećni'. Po istoj metodologiji je podijelio i postignuća iz matematičke pismenosti. Naravno, takva podjela je više nego proizvoljna, jer bez obzira na rezultat znači da uvijek mora biti više od pola 'nesrećnih' i neuspješnih. Ako se ovome doda podatak na kolikom procentu učenika se donosio sud, jasno je da se ne radi o relevantnoj analizi“, piše u komentaru kabineta ministra Slavoljuba Stijepovića na rezultate istraživanja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U Stijepovićevom kabinetu su poredili objavljene sa rezultatima Upitnika za učenike i uočili da je uzet u razmatranje samo procenat učenika koji se ne slažu da su srećni u školi.

„U našoj zemlji je to 17,81 odsto testiranih učenika, dok se 78,5 odsto naših učenika izjasnilo da je srećno u školi. Poredeći ove procente sa prosjekom OECD vidimo da su naši učenici 'srećniji'“, navode iz tog ministarstva.

Ukazuju da bi bilo korisno analizirati podatak da se naši učenici, koji imaju bolja postignuća na testovima znanja, manje slažu sa konstatacijom da su srećni u školi.

“Riječ je o 12,9 odsto učenika koji imaju postignuća iznad prosjeka za našu zemlju. Korisno bi bilo uraditi detaljniju analizu i vidjeti zašto je to tako. Interesi djeteta i priroda škole se uvijek ne poklapaju”, kazali su iz ministarstva.

Poručili su da su učenici iz Crne Gore, shodno odgovorima na PISA testiranju 2012, “srećniji“ nego učenici iz Finske, Poljske, Njemačke, Austrije ili iz regiona, Srbije i Slovenije.

“Poređenja sa drugim zemljama, koje nam PISA omogućava, nema za cilj takmičenje među zemljama, jer su uslovi u različitim sistemima veoma različiti i sama pozicija na rang listi nije mjerilo i svrha testiranja. Mnogo je važnije da sagledavanjem svoje pozicije Crna Gora uoči sve one stvari koje se rade u veoma uspješnim sistemima obrazovanja u svijetu i ne da ih nekritički primjenjuje, već da na osnovu istih kritički analizira i kreira vlastite strategije za unapređenje učenja učenika”, naglasili su iz ministarstva.

Nedavno je OECD objavio komapartivno istraživanje koje je pokazalo da je Crna Gora na osmom mjestu liste najlošijih škola i najnesrećnijih učenika.

Crnogorski učenici u drugom istraživanju OECD, pokazali su blagi napredak u matematičkoj, čitalačkoj i naučnoj pismenosti u odnosu na ranije godine, ali se i dalje nalaze ispod prosjeka PISA testova .

Prosjek OECD-a je 494 boda, koliko ima i Velika Britanija, dok se naša zemlja nalazi na 54. mjestu i za tri mjesta je bolja od Albanije. Prosječno postignuće petnaetogodišnjaka iz čitalačke pismenosti na PISA testiranju 2012. godine je 422 boda, čime se ona nalazi na 53. mjestu.

Crna Gora je u ovoj oblasti u odnosu na 2009. godinu napredovala za jedno mjesto u konačnom zbiru, ali se i dalje nalazi iza Hrvatske (34.), Slovenije (37.) i Srbije (45). Lošiji rezultat dobili su petnaestogodišnjaci iz Albanije, koja je zauzela 62. mjesto .

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj je međunarodna ekonomska organizacija osnovana 1960. godine kao nasljednik Organizacije za evropsku ekonomsku saradnju nastale 1948. u sklopu Maršalovog plana s ciljem rekonstrukcije evropske privrede.

OECD je konsultativna organizacija, bez snage obavezivanja bilo koje od svojih članica. Sjedište OECD-a se nalazi u Parizu.

Bonus video: