Zbog duga za struju, više od 100 pasa iz skloništa vraćaju na ulicu

Elektrodistribucija zbog duga isključila struju prihvatilištu za životinje iznad Petrovca, uprava Komunalnog preduzeća iz Budve pred nevoljnom odlukom
6 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2014. 14:01h

Više od stotinu pasa, koji su smješteni u azilu za napuštene životinje u mjestu Novoselje iznad Petrovca, već dva dana je bez vode, nakon što je budvanska Elektrodistribucija, bez prethodnog upozorenja isključila struju skloništu, Azil je ostao bez vode jer je bez napona ostala i pumpna stanica, koja osim skloništa napaja i okolna sela.

Pumpna stanica radi na struju, kako bi naselja na brdu dobila jači pritisak, sad kad je isključena sa mreže bez vode su ostali svi, pa i azil, i to bez kapi već dva dana.

Budvansko Komunalno preduzeće koje gazduje azilom, našlo se u teškoj situaciji, jer je osim što je azil bez struje, briga o brojnim životinjama, koje su sa gradskih ulica tu sklonjene, bukvalno onemogućena.

Dva dana su prošla i situacija je sada već alarmantna, pokušavamo da vodu dopremimo cisternama, ali to nije dovoljno. Psi i mačke nijesu samo žedni, voda nam je potrebna i za održavanje higijene i funkcionisanje kompletnog skloništa, saopšteno je “Vijestima” u Komunalnom preduzeću

“U azilu nema ni kapi vode, a riječ je o oko stotinu pasa, koji se trenutno nalaze u Novoselju. Nijesmo dobili ni upozorenje, jednostavno bolje da su nam isključili upravnu zgradu sa mreže, nego što su to uradili sa azilom, jer ipak je riječ o živom stvoru. Sada je situacija alarmantna, jer životinje nemaju vode, mi pokušavamo da je dopremimo cisternama, ali to nije dovoljno, voda je neophodna i za održavanje higijene i funkcionisanje kompletnog skloništa za napuštene životinje“, saopšteno je “Vijestima” iz Komunalnog preduzeća u Budvi.

“Vijesti” saznaju kako je sporan račun od šest hiljada eura, koji je EPCG ispostavila Opštini na ime potrošene struje za javnu rasvjetu, pumpnu stanicu i azil. U toj računici potrošnja struje u skloništu predstavlja samo deseti dio onog što je zaračunato.

Opština Budva je i do sada izmirivala račune za azil, prvi takve vrste na crnogorskom primorju, jer je ona ta koja je i finansirala njegovu izgradnju.

Azil koji je podignut prije više od dvije godine nalazi se na parceli od 1.800 kvadrata, a u okviru njega su izgrađena 34 boksa za životinje, karantin od 30 kvadrata i objekat za smještaj štenadi od 25 kvadrata. Prostor je podijeljen na tri cjeline, odnosno dvorišta kako bi psi veći dio vremena bili pušteni izvan boksa. Postoji i poseban dio za mačke na oko 120 kvadrata sa drvenom kućicom.

Cijeli projekat Opština je izgradila uz veliku podršku Društvo za zaštitu životinja “4 šape”, koji je arhitektonski osmislio izgled azila, te uradio idejni i glavni projekat.

Na budvanskim ulicama i dalje se nalazi veliki broj napuštenih životinja, a problem pasa lutalica aktuelan je tokom cijele godine.

Galerija

Bonus video: