Hojt Brajan Ji pozvao da se pronađu i kazne napadači na medije

Zabrinuti smo zbog, kako se čini, novog trenda nasilja i zastrašivanja u Crnoj Gori usmjerenih protiv novinara i medija, rekao je Ji
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 18:50h

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji izrazio je zabrinutost zbog napada na novinarku “Dana” Lidiju Nikčević i postavljanje eksplozije ispod prozora glavnog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

“Zabrinuti smo zbog, kako se čini, novog trenda nasilja i zastrašivanja u Crnoj Gori usmjerenih protiv novinara i medija. Upućujemo snažan poziv Crnoj Gori da istraži ove incidente i privede pravdi odgovorne“, rekao je funkcioner američke Vlade, nekadašnji diplomatski predstavnik SAD u Podgorici, za Glas Amerike.

Savjetnik u Komisiji za evropsku bezbednost i saradnju američkog Kongresa Robert Hend rekao je da je “Crna Gora blizak prijatelj i moguće budući saveznik Vašingtona, ali da za nju važe isti standardi, kao i za sve članice OEBS-a”.

“Kada se dogodi nešto poput ovog, mi moramo da reagujemo. Uz to, možda imamo veća očekivanja od Crne Gore zato što je postigla mnogo posljednjih godina i želi da se priključi EU i NATO-u. Zbog toga smo veoma zabrinuti kada čujemo za ove incidente”, poruka je Henda.

Karin Karlekar iz “Fridom Hausa” izjavila je za taj medij da se posljednjih nekoliko godina povećao broj napada na medije u Crnoj Gori, naročito nezavisne, čiji izvještaji su, kako ističe, više kritički nastrojeni: “To je u suštini stvorilo klimu nekažnjivosti zato što je samo mali broj napada istražen na odgovarajući način ili je dobio sudski epilog. To je definitivno razlog za zabrinutost zato što smo u nizu medijskih situacija širom svijeta vidjeli da ovaj nivo napada na novinare može stvarno da rezultira ograničenjima na slobodu medija zato što može da dovede do atmosfere straha i samocenzure”.

Reporteri bez granica: Nasilje ne smije da bude pravilo

“Nekažnjivost je neprihvatljiva za zemlju koja teži da uđe u EU i ne bi trebalo da bude pravilo u Crnoj Gori, ističe Delfin Halgand, iz organizacije “Reporteri bez granica”, uz napomenu da se zaposleni koji rade za medije poput “Vijesti”, “Dana” i “Monitora” redovno napadaju ili zastrašuju.

“Ne vidimo spremnost vlade da riješi ove napade i što je još gore nismo primijetili da je bilo ko odgovarao za ove napade i da je priveden pravdi. Zbog toga pozivamo vlasti, a naročito premijera da osude ovo nasilje i preduzmu sve što je potrebno da zaustave napade, počev od privođenja pravdi odgovornih”, saopštio je on.

Robert Hend smatra da bi napadi mogli da utiču na proces evropskih integracija, s obzirom na to da je Brisel već izrazio određenu zabrinutost u pogledu medijske situacije u Crnoj Gori: “Ne želim to da preuveličam i kažem da je situacija toliko ozbiljna da će biti problema, ali je svakako riječ o nečemu čega bi crnogorska vlada i crnogorske vlasti trebalo da budu svjesne i čime bi trebalo da se pozabave. Zemlja mora da ima slobodne medije i novinare kojima je dozvoljeno da kritikuju“.

Bonus video: