Stručno osposobljavanje visokoškolaca: Počela praksa druge generacije

Riječ je o 3.458 visokoškolaca koji su u prvom krugu izbora završenom 15. novembra 2013. uspješno izabrali poslodavce kod kojih će obaviti stručnu praksu
58 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2014. 19:55h

Druga generacija korisnika vladinog Programa stručnog osposobljavanja počinje danas devetomjesečnu praksu, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Riječ je o 3.458 visokoškolaca koji su u prvom krugu izbora završenom 15. novembra 2013. godine uspješno izabrali poslodavce kod kojih će obaviti stručnu praksu, kao i o 286 visokoškolaca iz drugog kruga okončanog 12. decembra 2013. godine.

Devetomjesečnim stručnim osposobljavanjem, koje će se računati kao dvanaest mjeseci radnog iskustva, korisnici programa će steći praktična znanja i uslov za polaganje stučnog ispita (osim kada je riječ o polaganju ispita za rad u sudu, državnom tužilaštvu, advokaturi, kod javnog izvršitelja ili notara), podsjećaju iz Vlade.

Polaznici Programa imaju pravo na plaćeno zdravstveno osiguranje i mjesečnu naknadu u iznosu od 50 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori.

TV Vijesti, Ana Popivoda

Tačan broj sklopljenih Ugovora o stručnom osposobljavanju, između poslodavaca i visokoškolaca, biće poznat krajem sedmice nakon što Uprava za kadrove i Zavod za zapošljavanje ažuriraju bazu podataka.

U prvom krugu, završenom 15. novembra 2013. godine, 3.458 visokoškolca je uspješno izabralo poslodavace kod kojih će obaviti stručnu praksu. Učinjeni su dodatni napori za prevazilaženje neusaglašenosti između oglašenih potreba poslodavaca i želja korisnika te su nakon drugog kruga Programa, završenog 12. decembra 2013. godine, dodijeljeni poslodavci za dodatnih 286 korisnika, pri čemu je izbor napravljen isključivo na osnovu prosječne ocjene ostvarene tokom studiranja i raspoloživih slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: