Cetinje: Obilježeno 70 godina od smrti Gojka Kruške i Muse Buta Hodžića

Bogdanović je kazao da je saga o dvojici protagonista NOB-a, priča o beskompromisnoj težnji ka slobodi i o hrabrosti
124 pregleda 3 komentar(a)
Cetinje, Foto: Www.skyscrapercity.com
Cetinje, Foto: Www.skyscrapercity.com
Ažurirano: 13.01.2014. 14:21h

Prijestonica Cetinje i SUBNOR obilježili su danas, polaganjem vijenaca na Balšića pazaru, 70 godina od smrti Gojka Kruške i Muse Buta Hodžića.

Vijence su, na mjestu na kojem su okupatorski vojnici 13. januara 1944. godine objesili Krušku i Hodžića, položile delegacije Prijestonice, SUBNOR-a, Udruženja boraca Narodno oslobodilačkog rata i antifašista Cetinje i Udruženja veterana NOB-a iz Skadra,

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kazao je da je saga o dvojici protagonista narodnooslobodilačke borbe - priča o beskompromisnoj težnji ka slobodi i o hrabrosti.

Njihova smrt, kako je naveo, zauvijek ostaje upamćena kao simbol postojanosti u momentu kada je najteže biti postojan.

„Njihov prezir prema okupatorima ostaje vječni simbol prkosa iz perioda kada je najteže bilo prkositi. Tog 13. januara 1944. godine, na vješalima na Balšića pazaru, jedan pored drugog, bili su oni koji su i u svojim posljednjim trenucima bili ponosni - u vremenu kada je najteže bilo ostati ponosan“, kazao je Bogdanović.

Predsjednik SUBNOR-a Cetinje, Stevan Radunović, rekao je da je Krušku i Hodžića povezala ideja za koju su se borili, zajednički neprijatelj i zajednička smrt.

„Oni, nažalost, nijesu dočekali oslobođenje i pobjedu. Ali, i u smrti, oni su bili pobjednici, jer je pobijedila ideja u koju su vjerovali i za koju su se borili“, kazao je Radunović.

U okviru obilježavanja sedam decenija od događaja na Balšića pazaru, objavljeno je i reizdanje knjige „Gojko Kruška“, autora Radovana Radonjića.

Bonus video: