Ljetnje žičare su postale standard: Možemo li kao Slovenija, Austrija...?

Savemene skijaške destinacije prave alternativu - šta i kako u slučaju nemogućnosti skijanja
59 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 10:59h

Na Durmitoru su se u pripremi za ovu zimu turistički radnici ponašali kao da je snijeg „gotova stvar“. Po toj logici su nudili kapacitete, a sve to na relaciji hotel-skijališta i obratno. Kratkog pamćenja, jer se zaboravilo na nedaleku prošlost kada ili nije bilo snijega ili se usred sezone skijanje prekidalo zbog kiše.

Savemene skijaške destinacije uz mnogo bolju ponudu kvalitetnije planiraju skijaški segment, ali prave alternativu - šta i kako u slučaju nemogućnosti skijanja.

Kako to rade u Sloveniji, Austriji i drugim prestižnim ski destinacijama zapadne Evrope „Vijesti“ saznaju od Vuka Popovića, vlasnika Ski centra „Javorovača“, generalnog zastupnika renomirane slovenačke firme „Elan“ za Crnu Goru i člana Međunarodnog udruženja menadžera sportske infrastrukture.

“Ljetos je na Kopaoniku održan simpozijum na kome su turističkoj privredi jugoistočne Evrope renomirani svjetski stručnjaci pričali o pospješenju i produženju turističke posjete u vanzimskom periodu pošto je jasno da se zbog klimatskih promjena ski sezona mora pomjeriti na februar i mart i samim tim se ulazi u konflikt sa uobičajenim januarskim terminima. Takav trend iz korijena mijenja turističku strategiju. Inicira se povećanje ponude u kopnenom periodu i pun angažman žičara tokom osam mjeseci godišnje. Ovaj zimsko-turistički trenutak apsolutno se uklapa u tu strategiju. Šta raditi u vrijeme kopnine”, priča Popović.

Žabljak ove sedmice

On kaže da su na tom planu odmakle Slovenija i Austrija.

“Sve kreće od ukupne saradnje lokalnih turističkih privreda i vlasti sa nadležnim državnim institucijama koje su dominantan subjekat kad je u pitanju investiranje. Mora se objedinjeno izlaziti na turistička tržišta i ponuditi sve što se ima, bilo da ima snijega ili da je kopno, bilo za ljetnju ili zimsku sezonu. Hoteli, bazeni, saune, velnes, spa..., to je klasika. Nudi se mnogo više i šire, a sve u okvirima aktivnog turizma što je u svijetu hit”, kaže Popović.

Crnogorski planinski centri nemaju, ili rijetko primjenjuju ono što je Popović tokom svojih boravaka na zapadnim destinacijama primijetio.

“Bezbroj je centara koji posjeduju 'Alping costner'. Prevedeno na naš jezik, to je ljetnje sankalište, montažna metalna konstrukcija niz koju klize sanke. Montira se na skijalištima, pored žičara kojima se turisti penju do starta. To nije jeftina investicija, ali jeste isplativa i bila bi dragocjena u ovakvim okolnostima. Nude se adrenalinski parkovi raznih sadržaja. Mi imamo četiri zip sajle, jednu na Crnom jezeru i tri kod mosta na Tari, ali niko ih ozbiljnije nije uvrstio u turističku ponudu. Uz malo posla mogu se ponuditi multifunkcionalne šumske staze. Bezbroj je lokaliteta na kojima i ovog trenutka ima dovoljno snijega za nordijsko skijanje, a ljeti su to idealni prostori za šetnju, biciklizam ili atletske discipline. Treba malo mašte, treba ponuditi organizovane izlete, šetnje, manje zahtjevne i bezbjedne uspone, animaciju za djecu u prirodi”, kaže Popović.

On procjenjuje da je dobro što će se na Žabljaku uskoro završiti gradnja sportske dvorane, “ali moramo shvatiti da se nalazimo u nimalo zavidnoj situaciji kada je u pitanju turistička ponuda na prostoru regiona, pa treba izvući pouke o svojim mogućnostima, planiranju i investiranju”.

Galerija

Bonus video: