Krivične prijave protiv NN lica zbog masakra srna u Goliji

Zakonska kazna za ovakvo zlodjelo je od 6 mjeseci do 5 godina zatvora
128 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2014. 11:19h

Republički inspektor za šumarstvo i lovstvo nadležan za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, Radoman Suknović, podnio je krivične prijave protiv NN osoba koje su krajem prošle godine na području sela Petrovih dola u Goliji ubili, kako se pretpostavlja, devet srna, plemenitu divljač koju štiti zakon.

Sa novinarom Batom Perovićem koji je nakon prijave mještana obišao lokalitet, a zatim na Jutjubu postavio zastrašujući prizor odranih i obezglavljenih srna, Suknović je juče rano izjutra i obišao mjesto zločina.

"Pošto Golija zauzima veliki prostor zamolili smo gospodina Perovića da nas povede do tog mjesta gdje nas je dočekao jedan, za mene, nesvakidašnji prizor. Pronašli smo 5 svježih koža od srna i tri glave od kojih je jedna od srndaća. Kože smo u saradnji sa policijom i tužilaštvom izuzeli sa lica mjesta, tužilac je naredio da se te kože predaju veterinarskoj ambulanti kako bi sudski vještak veternarske struke izvršio obdukciju koža i glava i dao svoj nalaz", kazao je Suknović.

Radoman Suknović

On je rekao da je zakonska kazna za ovakvo zlodjelo od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

"Na ovome se sigurno nećemo zaustaviti. Tražiće se počinioci, usuđujem se reći, ovog zastrašujućeg zločina. Pošto je istraga u toku ne mogu vam reći više detalja", rekao je Suknović.

NVO Breznica pozvala je Ministra poljoprivrede i ruralog razvoja, gospodina Petra Ivanovića, kao resornog ministra, da odmah podnese ostavku na to mjesto, ne samo zbog ovog nego i zbog drugih ranijih, nedopustivih slučajeva uništavanja divljači.

U međuvremenu, osude za nesvakidašnji maskar srna u Goliji stižu sa svih strana.

U lovčakoj organizaciji za uzgoj, zaštitiu i lov divljači "dr Zoran Kesler", koja gazduje lovištem u Goliji, kažu da su zaprepašćeni tako masovinim odstrelom zaštićene dviljači.

Ističu da je krivolova bilo i ranije, te da su krivolovci svoje tragove skrivali i uništavali, zato sumnjaju da neko namjerno ostavlja ubijenu divljač na vidljivim mjesta, kako bi se upravo to društvo etiketiralo kao nesposobno.

Vezu sa tim traže u dugogodišnjem sporenju oko prava na lovište sa nekad istoimenim opštinskim lovačkim društvom koje je lokalna skupština prije dva mjeseca zvanično i ukinula.

"To više povezujem sa namjernim krivičnim djelom, a ne sa odstrelom radi neke materijalne koristi. Neko želi da naškodi našem udruženju, ali ne smijem se usuditi da tvrdim da su to mještani Golije, ili pojedinci iz Nikšića", ističe Radoman Jokić, VD predsjednika ove lovačke organizacije.

Prema njegovim riječim, neko očigledno koristi i to što društvo koje broji oko 500 lovaca i finansira se isključivo od skromnih godišnjih članarina, nema sredstava za veći broj zaposlenih koji bi se suočili sa krivolovcima.

"Nikšićko lovište zauzima 140. 000 hektara površine. Mi imamo 3 lovočuvara, jednog upravnika lovišta i 5 volontera. Normalno da nam treba više lovočuvara, ali mi nemamo novca da platimo te ljude. A nemamo nikakvih donacija ni pomoći sa strane“, rekao je Jokić.

On je pozvao nadležne, ali i sve ostale da pomognu u hvatanju počinalaca.

"Pokušaćemo da u saradnji sa policijom, svim dobronamjernim građanima, sa svim lovcima koji su istovremeno i lovočuvari na terenu i šumarima, ubuduće udružimo snage i tako pokušamo da spriječimo ovakva djela“, zaključio je Jokić.

OZON: Zaustaviti ekokriminal

Ekološki pokret ,OZON pozvao je Vladu da, uz učešće javnosti, u najkraćem mogućem roku oformi multidisciplinarni tim sačinjen od referentnih stručnjaka i uradi predlog Nacionalne politike upravljanja divljom faunom i florom i prirodnim staništima, kako bi se pokušale umanjiti posledice ekokriminala koji je uzeo maha, naročito u šumskim kompleksima.

U Ozonu samtraju da je masakr srna u Golji otkrio sve slabostui nadležnih institucija i selektivnu primjenu zakona koja se godinama ogledala kroz brojne primjere krivolova, nelegalnih sječa, podmetanja požara i zagađivanje vodoizvorišta.

U saopštenju koje potpisuje driktor Ozona, Aleksandar Perović, navodi se i da u ovoj NVO sumnjaju da određene interesne grupe imaju dobru poleđinu u donosiocima odluka sa najvćeg nivoa sa namjerom da se spriječi povećanje zaštićenih područja, dok se na terenu to ispoljava kroz saradnju sa kriminogenim strukturama koje nijesu prezale da u Goliji počine brutalni masakr zakonom zaštćnih srna.

“Upravo zato smatramo da je potrebno promijeniti sam pristup u rješavanju problema, što između ostalog podrazumijeva i preraspodjelu nadležnosti, ali i efikasnu i neselektivnu primjenu zakona, jer je nesporno da pregovori u poglavlju 27, konkretno u dijelu kandidature za NATURA 2000, u velikoj mjeri zavise i od načina upravljanja divljom faunom i florom i prirodnim staništima, ali i zaštićenim područjim” stoji u saopštenju ekolokškog pokreta OZON.

Poručuju i da će u narednom periodu uputiti više konkretnih predloga ka nadležnim organima, a sve u cilju sprečavanja ekokriminala i bezbjedonosne ugroženosti odgovornih građana, ekoloških aktivista i predstavnika medija koji prijavljuju i obavještavaju javnost o nezakonitim radnjama.

Green Home: Nadležni jedini odgovorni za masakr srna na Goliji >>>

Društvo mladih ekologa: Pronaći i procesuirati krivce za slučaj na Goliji

Društvo mladih ekologa Nikšić pozvalo je nadležno ministarstvo i lovačku organizaciju da se direktno uključe u rješavanje krivolova na Goliji i sličnih slučajeva, do pronalaženja i procesuiranja krivaca.

"Više puta se u poslednjih nekoliko godina pokretalo pitanje zbog krivolova i odstrela zaštićenih vrsta. Ovo nije prvi put da se ovakvi masakri dešavaju a iskreno se nadamo da je poslednji. Slučajevi krivolova koji se s vremena na vrijeme pojave u javnost su svjedoci da višestruko stvari ne funkcionišu", ocijenjeno je iz Društva.

U toj organizaciji se pitaju koliko se još slučajeva krivolova dešava a da se za njih ne sazna.

Društvo mladih ekologa smatra da je potrebno uraditi reforme i naći mogućnosti za veći stepen zaštite u kojem bi se maksimalno sprovodila zakonska regulativa

U Društvu mladih ekologa smatraju da se takav masakr zaštićene divljači ne može kvalifikovati kao odlika civilizovanog čovjeka.

"Međutim, u mnogo drugih, pa i u ovom slučaju, zatajila je i nadzorna služba, a takođe i kaznena politika. Postavlja se i pitanje koliko su moćne nadležne službe da stanu na kraj ovakvim pojavama? Nemoguće je da baš niko ne zna ko je počinilac ali je i zanimljivo zašto se ne otkriva", dodaje se u saopštenju.

U Društvu se pitaju da li se još neko okoristio od “plijena” osim samih izvršilaca.

"Hranilice i pojilice, koje su unazad nekoliko godina postavljanje na terenu da služe kao pomoć divljači u zimskom periodu ispada da se koriste kao mjesta gdje će se sigurno divljač okupljati i služiti za metu. Ispostavlja se da one ne služe kao pomoć divljači u zimskom periodu i treba ih ukloniti da ne služe kao mamac", navodi se u saopštenju.

Društvo mladih ekologa smatra da je potrebno uraditi reforme i naći mogućnosti za veći stepen zaštite u kojem bi se maksimalno sprovodila zakonska regulativa.

"Ovim povodom pozivamo nadležno ministarstvo i lovačku organizaciju da se uključe direktno u rešavanje ovog i sličnih slučajeva krivolova do pronalaženja i procesuiranja krivaca", dodaje se u saopštenju.

U protivnom, kako su dodali, ako se ovakvim pojavama ne stane na put, daće se povoda i onom dijelu lovaca koji su do sada djelovali po pravilima da se počnu baviti krivolovom.

"A samim tim doći će do istrebljenja divljači sa ovih terena što svakako nikome ne ide u prilog", poručeno je iz Društva mladih ekologa.

Galerija

Bonus video: