Kotoranin Miloš Vujković: Zaljubljen u nauku i svemir

Vujković, koji je postao poznat po tome što je jedini kandidat iz Crne Gore za projekat naseljavanja Marsa koji je pokrenula holandska organizacija “Mars One”
50 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2014. 07:38h

Svako dijete na ovoj planeti je biće koje pokreće znatiželja, koje ne prestaje da pita, koje je fascinirano nebom i zvijezdama, i tako je od praskozorja naše vrste.

Činjenica da se ta naša zajednička želja za istraživanjem negdje izgubi na putu od djeteta do čovjeka, je jako tužna”, kaže u razgovoru za “Vijesti nedjeljom” 29-godišnji Kotoranin Miloš Vujković, koji je postao poznat po tome što je jedini kandidat iz Crne Gore za projekat naseljavanja Marsa koji je pokrenula holandska organizacija “Mars One”.

Za projekat trajnog naseljavanja Marsa prijavilo se 200.000 ljudi, od kojih je za sada izabrano više od 1.000, koji će u narednom periodu proći kroz razne testove, do izbora i sastavljanja konačne liste 24 stanovnika Crvene planete. Cilj misije je ostvariti prvu koloniju na Marsu do 2025. godine.

Među izabranih 1.058 kandidata su prijavljeni iz svih djelova svijeta - najviše ih dolazi iz Sjedinjenih Država - 297, slijede Kanađani (75) i Indijci (62).

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vijesti nedjeljom" od 12. januara

Bonus video: