U Centru za djecu i mlade smješteno 11 štićenika

Najčešći razlozi zbog kojih su djeca smještena u Centar su skitnja i prosjačenje, ilegalni prelazak državne granice, teška krađa i krađa...
210 pregleda 0 komentar(a)
Centar Ljubović, Foto: Savo Prelević
Centar Ljubović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.01.2014. 13:45h

U Centru za djecu i mlade "Ljubović" smješteno je 11 štićenika, na Institucionalnom tretmanu je njih šest, u Dnevnom centru pet, saopštio je direktor te ustanove Dragan Pajović.

On je kazao da u Prihvatnoj stanici trenutno nema nijednog štićenika, navodeći da su štićenici Institucionalnog tretmana i Dnevnog centra državljani Crne Gore.

Pajović je agenciji MINA rekao da je prošle godine u Centru boravilo 12 štićenika na Institucionalnom tretmanu.

"Sedam je otpušteno i vraćeno u matičnu sredinu, odnosno, u svoje porodice, dok je u Dnevnom centru bilo pet maloljetnika", rekao je Pajović.

Kroz Prihvatnu stanicu Centra, kako je dodao, u prošloj godini je prošlo 64 maloljetnika.

"Zbog skitnje i prosjačenja prošao je 31 maloljetnik, zbog ilegalnog prelaska državne granice njih 17, nasilja u porodici četiri, zbog krivičnog djela teška krađa i krađa troje, učestvovanja u tuči pet i narušavanja javnog reda i mira četiri", precizirao je Pajović.

Prema njegovim riječima, sedam štićenika je prošle godine vraćeno svojim porodicama.

Upitan da li se dešavalo da se štićenici, nakon izlaska iz Centra, vrate u tu ustanovu, Pajović je kazao da je prošloj godini zabilježen jedan takav slučaj.

"Radi se o činjenici da porodica tog maloljetnika nije bila u stanju da obavlja svoju primarnu ulogu i da se stara o svom maloljetnom članu, te ga je Centar za socijalni rad ponovo privremeno smjestio u našu ustanovu, dok se ne riješti njegov status", objasnio je Pajović.

Najčešći razlozi, kako je naveo, zbog kojih su djeca smještena u Centar su skitnja i prosjačenje, ilegalni prelazak državne granice, teška krađa i krađa, učestvovanje u tuči i narušavanje javnog reda i mira.

Pajović je pojasnio da, ukoliko djecu upućuje Centar za socijalni rad u Centar "Ljubović", prema Porodičnom zakonu, smještaj u tu ustanovu traje do godinu, a ukoliko se smješta rješenjem Suda, kako je dodao, mjera traje od šest mjeseci do dvije godine.

"U Prihvatnoj stanici smještaj traje do 30 dana", dodao je on.

Govoreći o aktivnostima koje sprovode u Centru, Pajović je kazao da se one odnose na individualno psiho-socijalno-vaspitno-savjetodavni rad sa štićenicima, rad u vaspitnoj i životnoj grupi, rad na obrazovanju i profesionalnom osposobljavanju štićenika.

Saradnja sa školama, kako je dodao Pajović, koje štićenici Centra pohađaju, pružanje pomoći u učenju i izradi domaćih zadataka i konstantno praćenje napretka u školi, ponašanja i vladanja u istoj takođe spadaju među aktivnosti te ustanove kao i saradnja sa matičnim Centrima za socijalni rad, tužilaštvom, sudom i policijom

Saradnja sa školama, kako je dodao Pajović, koje štićenici Centra pohađaju, pružanje pomoći u učenju i izradi domaćih zadataka i konstantno praćenje napretka u školi, ponašanja i vladanja u istoj takođe spadaju među aktivnosti te ustanove kao i saradnja sa matičnim Centrima za socijalni rad, tužilaštvom, sudom i policijom.

"Posebno se posvećuje pažnja postinstitucionalnom tretmanu, naročito djeci bez roditeljskog staranja", objasnio je Pajović.

On je kazao da se planovi za ovu godinu odnose na obogaćivanje programa koji će se realizovati u samom Centru.

"Ono što posebno želimo da istaknemo je naša zainteresovanost da programima prevencije i zaštite, kao tim stručnjaka ove ustanove, izađemo u lokalnu zajednicu. Tu mislimo na škole osnovne i srednje gdje se po našem mišljenju detektuje najveći broj djece i omladine sa problemima u ponašanju", precizirao je Pajović.

Cilj je, kako je poručio, ne samo djecu, već i njihove roditelje i nastavnike da edukuju, usmjere i olakšaju im rad sa tom populacijom, a svu djecu, kako je naveo, upozore na sve izazove koje im savremeno društvo nameće.

Bonus video: