Samo je pitanje kada će neko biti ubijen

Većinski vlasnici “Vijesti” iz Sjedinjenih Američkih Država i Austrije pisali premijeru Đukanoviću, od koga ponovo traže da zaustavi kampanju protiv lista
113 pregleda 27 komentar(a)
Napad na "Vijesti", Foto: Savo Prelević
Napad na "Vijesti", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.01.2014. 10:55h

Većinski vlasnici “Vijesti” zatražili su od premijera Mila Đukanovića obustavljanje huškačke kampanje protiv lista, izražavajući zabrinutost da će nakon bombaškog i ostalih neistraženih napada na novinare i imovinu lista, neko biti ubijen.

“Ozbiljno smo zabrinuti da je, ukoliko vaša Vlada i oni koji je podržavaju ne prestane sa kampanjom zastrašivanja, uključujući 'zapaljivi' jezik i klevetničke tvrdnje protiv onih koji je kritikuju, pitanje vremena kada će neko od nezavisnih novinara ili vlasnika medija biti ubijen”, stoji u pismu izvršnog direktora američkog fonda “Midija divelopment investment fund” (MDIF) Harlana Mandela i Klausa Švajghofera, člana odbora direktora medijske grupe Štirija, sa sjedištem u Austriji.

MDIF i Štirija su vlasnici 55 odsto akcija Dejli presa, izdavača “Vijesti”, a MDIF posjeduje i četvrtinu akcija TV Vijesti.

Oni su u pismu Đukanoviću, upućenom 6. januara, izrazili duboku zabrinutost zbog bombaškog napada na “Vijesti” i prebijanja novinarke lista “Dan” Lidiju Nikčević. Zato su pozvali premijera da “odmah okonča neprijateljstvo prema nezavisnim novinarima” i omogući temeljnu istragu bombaškog i svih ostalih napada na novinare “tako da odgovorni za planiranje i izvršenje budu privedeni pravdi”.

Većinski vlasnici lista podsjećaju Đukanovića da su mu 20. novembra već uputili pismo u kome apeluju da se uzdrži od provokativnog jezika prema “Vijestima”. Tada su, navode, i izrazili uvjerenje da su njegove tvrdnje i kampanja u provladinim medijima protiv “Vijesti” i osnivača lista doprinijeli sve opasnijem okruženju za nezavisne novinare.

“Nažalost, ovi incidenti pokazuju da je naš strah bio opravdan”, zaključuju rukovodioci u kompanijama koje su većinski vlasnici “Vijesti”.

Oni apeluju na predsjednika Vlade da država ubuduće u potpunosti ispunjava obaveze i ispoštuje međunarodne standarde u vezi sa slobodom izražavanja.

"Ovi incidenti pokazuju da je naš strah bio opravdan”, zaključuju rukovodioci u kompanijama koje su većinski vlasnici “Vijesti”

Premijer je uoči novogodišnjih praznika i prije bombaškog napada odbacio argumente iz novembarskog pisma većinskih vlasnika "Vijesti".

“Uz puno uvažavanje pojedinačnih stavova svakog investitora, uključujući i investitore u medije, ne znači da sam saglasan sa stavom svakog od njih. Nijesam prepoznao da neko u crnogorskoj javnosti, a posebno ne neko od državnih struktura, vrši bilo kakav pritisak na bilo koji medij, posebno ne u vezi onoga što je sadržaj rada tih medija”, rekao je tada Đukanović.

Rekao je i da ima pravo da odgovori nakon višegodišnjih kampanja protiv njega, DPS-a i Vlade koju vodi.

Nekoliko dana kasnije, on je međutim promijenio stav, pa je komentarišući postavljanje eksploziva pod prozor urednika “Vijesti” i ispred vrata načelnika barske policije Miloša Radulovića zaprijetio da neće dozvoliti “bacanje rukavice u lice državi”.

“Očigledno da određene strukture u državi smatraju da se na taj način mogu šegačiti sa državom. Policija i tužilaštvo će morati da pored deklarativne opredijeljenosti dokažu i kompetentnost da se suoče sa tim problemima. Ili će biti mijenjani. Ne možemo se dokazivati samo političkom deklaracijom...ako nijesmo sposobni da stanemo tome na put ostavljamo utisak da gubimo rat sa kriminalom”, kazao je premijer prije skoro dvije sedmice.

FH: “Vijesti” meta jer pišu o zloupotrebama

Medijska organizacija SEEMO iz Beča i ugledna međunarodna NVO Fridom haus osudili su napade na “Vijesti” i dopisnicu “Dana” iz Nikšića. "Zahtijevamo da vlasti, uključujući policiju, državnog tužioca i sudove, odmah otvore istragu o ovom incidentu", poručio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

On je pozvao najviše zvaničnike Mila Đukanovića, Filipa Vujanovića i Ranka Krivokapića da iskoriste svoja ovlašćenja i podrže istrage u svim slučajevima napada na novinare.

Fridom haus je podsjetio da je "eksplozija najnoviji u nizu napada na 'Vijesti', ispod čijih automobila je podmetan požar, a nekoliko zaposlenih je primilo prijetnje smrću.

“Iako su neki od tih incidenata procesuirani, domaći i međunarodni promatrači i dalje su zabrinuti jer osobe koje stoje iza napada nisu identifikovane, a počinioci su dobili blaže kazne. Neriješeni napadi na jednu od vodećih crnogorskih novina su glavna prijetnja slobodi medija u zemlji Pozivamo vlasti da temeljito istraže slučajeve, pogotovo jer se čini da su 'Vijesti' ciljane zbog svog nezavisnog izvještavanja u ključnim pitanjima, kao što su korupcija i službene malverzacije", rekao je Karin Karlekar, direktor projekta Fridom hausa.

Zvaničnici nijesu održali obećanje koje su nam dali

Oliver Vujović je podsjetio da napadači i nalogodavci većine napada nijesu uhapšeni, kao i da visoki zvaničnici nijesu održali obećanje dato SEEMO da će zaustaviti napade na novinare i podržati istrage u neriješenim predmetima.

Ta organizacija je podsjetila na napade - počevši od napada na novinarku “Dana”, preko kamenovanja TV Montene 30. decembra. a četiri dana ranije postavljanje eksploziva ispod prozora glavnog urednika “Vijesti”.

Eksplozivna naprava je postavljena ispred kuće dopisnika “Vijesti” i “Monitora” iz Berana Tufika Softića 11. avgusta prošle godine, a on je teško pretučen 2007. takođe ispred svoje kuće.

Prije dvije godine napadnuta je novinarka “Vijesti” Olivera Lakić ispred zgrade, nakon što je ranije dobijala preteće poruke. Godinu dana ranije zapaljena su tri službena automobila lista, a 2010. direktoru “Vijesti” Željku Ivanoviću i ostalim osnivačima lista upućene su prijetnje smrću pismom.

Gradonačelnik Podgorice i njegov sin napali su u avgustu 2009. urednika i fotoreportera “Vijesti”, ali je taj slučaj selektivno procesuiran, kao i prethodni SEEMO podsjeća i da je sportski novinar Mladen Stojović teško pretučen u svom stanu u Baru 2008. godine, a godinu dana ranije i Željko Ivanović u Podgorici, blizini restorana u kome je novina slavila desetogodišnjicu.

Do danas nije istražen naručilac ubistva osnivača i urednika “Dana” Duška Jovanovića, iz 2004. SEEMO je podsjetio i na ubistvo Srđana Vojičića, tjelohranitelja književnika Jevrema Brkovića koji je napadnut i pretučen 2006.

Bonus video: