Hram i u Danilovgradu

Lokalna vlast u nacrtu novog Prostornog dokumenta predvidjela ustupke Mitropoliji crnogorsko-primorskoj
153 pregleda 17 komentar(a)
badnji dan, Danilovgrad, mitropolit amfilohije, Foto: Jelena Jovanović
badnji dan, Danilovgrad, mitropolit amfilohije, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 09.01.2014. 15:32h

Nekoliko godina od kad su predstavnici Crkvene opštine Danilovgrad, vjernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve postavili krst na parceli koja im je poklonjena za izgradnju hrama Svete Petke u širem centru Danilovgrada, izgradnja je postala izvjesna.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, prije tri noći je u Danilovgradu, nakon što je blagoslovio badnjake, kazao da ga je obradovao predsjednik Crkvene opštine Dragoljub Pavićević, koji je prije nalaganja badnjaka najavio da će se naredne godine badnjaci u Danilovgradu nalagati ispred hrama Svete Petke. Izgradnja tog hrama godinama je bila sporna, jer je lokalna vlast Prostorno-urbanističkim planom predvidjela zgrade na Božovoj glavici, na mjestu gdje je SPC, od Olge Begović, dobila plac.

O zahtjevu Crkvene opštine za izmjenu PUP-a dvije godine nije odlučivano, ali je novim planom, ipak predviđena izgradnja hrama.

"Milo mi je da je i vaš predsjednik (Branislav Đuranović) prihvatio plan i projekat za izgradnju hrama. Tek kada se izgradi hram Svete Paraskeve Danilovgrad će postati grad, kao što je Podgorica tek sada postala grad. Do sad je bila turska kasaba, grad Cikotić", kazao je Amfilohije.

Danilovgradski paroh Slobodan Zeković kazao je juče “Vijestima” da su nacrtom novog PUP-a Danilovgrada uklonjene zakonske prepreke za izgradnju sabornog hrama.

“Na strani 305 tog nacrta sve je detaljno opisano. Kada se plan usvoji i čim se dobiju urbanističko-tehničke dozvole, počećemo izgradnju”, rekao je on.

U novom PUP-u, o kom je javna rasprava otvorena do 15. januara lokacija za izgradnju vjerskog objekta nalazi se na Božovoj glavici, blizu Policijske akademije.

Budući hram biće dimenzije 17,5 puta 17,5 metara, imaće oko 280 kvadrata, pored njega će se nalaziti parohijski dom, kao i tradicionalno guvno prečnika 5,5 metara.

Bonus video: