Lijepo vrijeme izmamilo Podgoričane na ulice: Bašte pune na Božić

Meteorolog Dušan Pavićević najavljuje da će neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine potrajati još nekoliko dana
102 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2014. 08:26h

Bašte kafića i ulice Podgorice juče su bile pune građana, koje je pravi proljetni dan izmamio da izađu vani, dok je u isto vrijeme dobar dio Sjeverne Amerike okovan ledom.

Na Rimskom trgu oko podneva bilo je puno djece, a u lokalima na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog tražilo se na Božić mjesto više na nestvarnih 16 stepeni, bez ijednog oblaka.

“Prelijepo je vrijeme i bila bi šteta ovakav dan provesti u kući, pa smo odlučili da malo izvedemo kćerkicu na sunce. Sjeli smo da popijemo kafu... Godina je počela super, ali se bojim da ovakvo vrijeme neće dugo potrajati, zima mora negdje odušiti, zbog toga ove dane treba iskoristiti što bolje. U šetnji sa porodicom, i praznici su ljepši i sadržajniji”, kazao je Ivan Ljumović, dodavši da očekuje da će studen iz Amerike stići i do nas.

Meteorolog Dušan Pavićević, međutim, tvrdi da će lijepo vrijeme potrajati još nekoliko dana i da vremenske prilike iz SAD ne mogu da se presele u Evropu.

“Makar ne u tolikoj mjeri, jer je i konfiguracija terena i planina potpuno drugačija, pa takve vremenske anomalije na našem podneblju nijesu moguće”, kazao je Pavićević.

U suncem okupanoj ljetnjoj bašti, usred zime, juče su uz kafu uživale i Vesna i Nataša.

“Najljepše je kada se ništa ne radi, kada imamo slobodan dan i možemo malo vremena posvetiti sebi i prijateljima, baš kao što je to danas”, rekla je Vesna.

Smatraju da su ljudi odgovorni za klimatske poremećaje i da nikoga ne bi trebalo da čudi što je preko Atlantika minus 50 stepeni, dok je u nekim djelovima Evrope pravo proljeće.

“Ovakvo vrijeme uzrokuje globalna promjena klime i neodgovoran odnos prema prirodi. Razne sonde, rakete i sve ostalo - učinili su svoje i kao bumerang se vratili u obliku vremenskih nepogoda”, smatra Vesna.

Zahlađenje za vikend, od sredine sljedeće sedmice i još hladnije

Pavićević je i za nekoliko sljedećih dana najavio neobično visoke temperature.

“Toplo vrijeme za ovo doba godine potrajaće još 3-4 dana, a nakon toga uslijediće blagi pad temperature, a nešto veće zahlađenje od sredine naredne sedmice”, kazao je Pavićević.

On, ipak, tvrdi da proteklih dana nijesu zabilježeni temperaturni rekordi na području Podgorice i da ih ne očekuje ni narednih dana.

“Vrijeme jeste neoubičajeno lijepo za ovaj period godine, ali se to u Podgorici dešavalo i ranijih godina. Nisu ugroženi rekordi, iako su ovih dana temperaturne vrijednosti veoma blizu”, rekao je Pavićević.

Galerija

Bonus video: