Matematika izazovnija od olimpijskih krugova

Uprkos oštrom oku i ocu - strijelcu, uspješna gimnazijalka Nevena Šaranović nije izabrala streljaštvo, već nauku
176 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2014. 19:46h

Matematika, film, putovanja, odbojka i streljaštvo - samo su neke od ljubavi gimnazijalke Nevene Šaranović, koja je nedavno pobijedila na takmičenju srednjih škola u streljaštvu, počistivši sa vatrene linije i vršnjake koji svakodnevno treniraju.

Talentovana djevojka već je odlučila čime će se baviti - matematika je pobijedila. Beskonačna kombinatorika brojeva bila je izazovnija od magičnog zova olimpijskih krugova, koji obećavaju egzotična putovanja o kojima takođe sanja kćerka Nikole Šaranovića, višestrukog šampiona u streljaštvu.

“Oduvijek sam voljela tu beskrajnu mogućnost kombinacija brojeva... Na to je vjerovatno presudno uticala majka Mirjana, profesorica matematike, jer sam sa njom provodila više vremena nego sa ocem Nikolom, koji je zbog učestvovanja na takmičenjima ponekad i danima bio odsutan“, kazala je Nevena.

Magični niz brojeva bio je primamljiviji od mogućnosti takmičenja u podnožju Kineskog zida, piramida, ili čarobnih plaža Rija - Nevena će, umjesto na medalje, jurišati na desetke u indeksu Prirodno-matematičkog fakulteta.

“Ima sličnosti, centar u streljaštvu donosi 10 poena, a 10 u indeksu je najviša ocjena. Ipak, kada jednog dana diplomiram, dopustiću tati da me povede na putovanje u Rio i da ga tamo počistim na vatrenoj liniji. Daću mu priliku da u olimpijskoj streljani sam bira oružje, pušku ili pištolj. U matematici mi je najzanimljivija geometrija. Tu je nekako sve savršeno, apstraktan prostor treba da se zamisli u glavi...”, rekla je Nevena.

Kao mala je naučila da puca, ali nikada nije željela da trenira streljaštvo.

Smatra da je takmičarski duh naslijedila od oca, ali je izvjesno da je priroda gotovo matematički savršeno pobrala savršenu kombinaciju roditeljskih gena.

...kada jednog dana diplomiram, dopustiću tati da me povede na putovanje u Rio i da ga tamo počistim na vatrenoj liniji. Daću mu priliku da u olimpijskoj streljani sam bira oružje, pušku ili pištolj

Dešava joj se i da ne ode u školu jer ne može da ostavi knjigu koju je počela da čita.

“Dok ne dođem do posljednje stranice i ne ugledam koricu knjige - ne odustajem. Prosto ne mogu nešto da ostavim na pola urađeno“, objašnjava Nevena.

Želi da zaigra na Kopakabani

Nevena je trenirala odbojku 2-3 godine, voli da putuje i nada se da će jednog dana zaigrati na pijesku Kopakabane.

“Volim i prirodu i egzotična mjesta, ali i planinarenje. Ljeti, kada imamo vremena, a nismo na moru, penjemo se na Garač, Radovče, ali najčešće na Studeno. Čist vazduh razbistri um, pa se nakon toga bolje uči, brže pamti”, kazala je Nevena.

Pucala još kao djevojčica

Iako je prvi put pucala sa samo 7-8 godina, Nevena tvrdi da nikada nije željela da trenira streljaštvo.

“Vrlo brzo shvatila sam najosnovnije stvari. Povremeno gađanje mi je zanimljivo, zbog toga sam i učestvovala na školskom takmičenju. Kolege su mi čestitale na pobjedi, a Vojin Tomović je stoički podnio poraz, iako sam ga pobijedila u gađanju puškom, koja je specijalnost njegovog oca Željka”, rekla je kroz smijeh.

Galerija

Bonus video: