Opština će ipak platiti školarinu za mladiće iz Pljevalja koji studiraju u Sloveniji

Odbornički klubovi SNP i DF postigli su dogovor da se plaćanje školarine studentima uvrsti u budžet za ovu godinu
330 pregleda 1 komentar(a)
Dejan Jestrović, Miljan Rovčanin, Foto: Goran Malidžan
Dejan Jestrović, Miljan Rovčanin, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 08.01.2014. 21:12h

Opština Pljevlja platiće školarinu dvojici pljevaljskih studenata kojima uprava Visoke škole za zaštitu životne sredine u Velenju, prije nekoliko mjeseci nije dozvolila da diplomiraju dok ne izmire troškove školarine u iznosu od preko pet hiljada eura po studentu. Školarina će vjerovatno biti plaćena još jednom studentu koji se našao u istom problemu.

Odbornički klubovi SNP i Demokratskog fronta, koji imaju većinu u lokalnom parlamentu postigli su dogovor da se plaćanje školarine studentima uvrsti u budžet za ovu godinu, preko Sekretarijata za društvene djelatnosti. Dogovor je uslijedio nakon što je skupštini dostavljena inicijativa koju je potpisalo 573 građanina da se prihvate troškovi studiranja studentima na Visokoj školi za zaštitu životne sredine u Velenju.

Dogovor o plaćanju je uslijedio nakon što je Skupštini grada dostavljena inicijativa koju su potpisala 573 građanina da se prihvate troškovi studiranja studentima na Visokoj školi za zaštitu životne sredine u Velenju

Jestrović i Rovčanin našli su se u bezizlaznoj situaciji nakon što im direktorica fakulteta, Milena Pečovnik, nije dozvolila da steknu akademsko zvanje, dok ne izmire dug za koji, kako tvrde, nisu znali ni da postoji jer nikakav ugovor sa fakultetom nijesu potpisali o plaćanju školarine.

Dejan i Miljan su dvojica od dvadesetak pljevaljskih studenata koji su na školovanje otišli u Velenje, nakon što je tadašnja lokalna uprava postigla dogovor sa tamošnjim Fakultetom o školovanju studenata iz Pljevalja.

Njjih dvojica i još četiri mlada Pljevljaka u Sloveniju su otišli 2010. i jedini su od pljevaljskih studenata, koji su upisani kao vanredni.

Oni tvrde da sve do kraja prve godine nijesu znali da su vanredni studenti, jer je upis na Fakultet u Velenju išao preko Akademskog centra u Pljevljima, odakle su njihova dokumenta proslijeđena u Sloveniju.

Opština je za vrijeme mandata Filipa Vukovića platila prvi semestar trojici studenata, ali nakon dolaska nove administracije u septembru 2011. nije više bilo uplata, jer njihovi prethodnici nisu sa Fakultetom potpisali nikakav ugovor na osnovu kog bi to mogli uraditi

On kaže da njihovi roditelji nijesu imali mogućnosti da plate toliki iznos. Zbog nemogućnosti da diplomira Miljan nije mogao da konkuriše za projekat zapošljavanja pripravnika, a Dejan je onemogućen bio da nastavi magistarske studije.

Opština je za vrijeme mandata Filipa Vukovića platila prvi semestar trojici studenata, ali nakon dolaska nove administracije u septembru 2011. nije više bilo uplata, jer njihovi prethodnici nisu sa Fakultetom potpisali nikakav ugovor na osnovu kog bi to mogli uraditi.

Bonus video: