SNP: Novinarima odobriti status službenih lica

Mediji i novinari važan su faktor u kreiranju društvene stvarnosti i da imaju aktivnu ulogu pokretača promjene postojećeg sistema vrijednosti, smatraju u SNP-u
11 komentar(a)
Napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
Napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.01.2014. 15:01h

Novinari treba da dobiju status službenih lica, kao jedan od načina da se riješi problem učestalih napada na njih, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije Crne Gore (SNP).

Ta partija smatra da su mediji i novinari važan faktor u kreiranju društvene stvarnosti i da imaju aktivnu ulogu pokretača promjene postojećeg sistema vrijednosti.

"U tom pravcu, mediji moraju biti nezavisni, objektivni i slobodni i djelovati u interesu građana, pružanjem pravovremenih i vjerodostojnih informacija", navodi se u saopštenju.

Uvažavajući činjenicu da se i novinari kao i političari bave izuzetno značajnim i odgovornim, javnim poslom, SNP smatra da bi za naše društvo bila značajna ideja i mogućnost da se poslenicima javne riječi dodijeli status službenih lica, posebno imajući u vidu društvene okolnosti i vrijeme u kojem živimo.

"U tom slučaju bi i kazne za napade na novinare bile oštrije, što bi, vjerujemo, dovelo do toga da se iskorijene učestale hajke i napadi na novinare", ocjenjuju u SNP-u.

Crna Gora kao država, kako se navodi, ne smije dozvoliti stvaranje ambijenta u kojem se napada javna riječ i u kojem stradaju novinari od nezadovoljnika.

"Čvrsto vjerujemo da mediji moraju biti istinski prozor u demokratski svijet i najdemokratskiji vid izražavanja, odnosno saopštavanja mišljenja. Medijske slobode su garant ostvarenja svih drugih prava i sloboda, a pravo na slobodno informisanje je civilizacijska tekovina koja se mora čuvati i stalno obnavljati", navodi se u saopštenju.

Krivičnim zakonom zaštiti medije

U tom pravcu, SNP smatra da je davanje novinarima statusa službenog lica jedan od načina da se riješi problem učestalih napada na poslenike javne riječi.

"Vjerujemo da je jedno od rješenja i mogućnost da se u Krivični zakonik, kao što je to urađeno u zemljama u okruženju, uvedu nova krivična djela radi prevencije napada na novinare", smatraju u SNP-u.

Ta partija navodi da novinarstvo nije laka profesija i da se novinari suočavaju sa ogromnim pritiscima i teškim uslovima za rad.

"Upravo to je i ključni razlog što SNP smatra da svako ko radi društveno odgovoran posao treba i mora da bude zaštićen", kaže se u saopštenju Medijskog centra te stranke.

Bonus video: