Amfilohije: Posebnu ljubav dugujemo djeci

Mitropolit je pozvao građane Crne Gore da se odazovu ovogodišnjem “blagoslovenom pozivu UNICEF-a”
86 pregleda 40 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Vijesti
Amfilohije, Foto: Vijesti
Ažurirano: 05.01.2014. 10:14h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u svojoj ovogodišnjoj poslanici povodom Božića, akcenat je stavio na djecu i izgradnju Sabornog hrama u Podgorici. Mitropolit kaže “da ljubeći Hrista, Predvječnog Boga dijete mlado, posebnu ljubav dugujemo prema djeci, nerođenoj i rođenoj”.

"Prema nerođenoj – njihovim rađanjem, a prema rođenoj – staranjem o njima i njihovim vaspitanjem u strahu Božijem i mudrosti. Pri tome, poznato nam je da ima mnogo djece koja su, sa raznih razloga, ostala i odrastaju bez roditelja. Svako dijete ima potrebu za porodicom, roditeljskom brigom", kazao je Amfilohije.

On je pozvao građane Crne Gore da se odazovu ovogodišnjem “blagoslovenom pozivu UNICEF-a”, i postanu hranitelji neke od djece koja su bez roditeljske brige.

"Podarimo im, prema svojim mogućnostima, toplinu roditeljskog doma i ljubav porodičnog ognjišta. To je utoliko lakše što naša Vlada obezbjeđuje naknadu i materijalnu pomoć za trud hranitelja i boravak djeteta u hraniteljskoj porodici. Ona porodica koja je ispunjena Božićne ljubavi prema drugoj djeci kao prema svojoj sopstvenoj, samo neka podnese zahtjev za prijem djeteta u hraniteljstvo obližnjem nadležnom Centru za socijalni rad. Takve porodice zadobijaju posebni blagoslov Božiji, bogateći svoju djecu novom braćom i sestrama", kazao je mitropolit.

On dalje navodi da je pravedno da ljudi, stvorenja Božija, pjevaju i neprestano blagosiljaju i blagodare Bogu, darodavcu života.

"Dužni smo, posebno mi u Crnoj Gori, da zablagodarimo Bogu u Svetoj Trojici slavljenome, darodavcu svih dobara, što nas je udostojio gradnje Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i njegovog osvećenja uz učešće cijele Crkve Božje vaseljenske" kazao je poglavar Mitroplije Crnogorsko primorske.

On je dodao da je novi Hram Slave Gospodnje, svojim sabornim osvećenjem učinio Podgoricu, glavni grad Crne Gore, novim Jerusalimom.

"Svima njima, kao i svima hristoljubivim dušama, svima onima koji ljube ljepotu doma Gospodnjeg, kao i svima ljudima dobre volje, tragajućim za vječnim smislom života, darovanim i javljenim svim stvorenjima Hristovim rođenjem, želimo blagosloven Božić i Novu godinu dobrote Gospodnje, sa sveradosnim pozdravom:Hristos se rodi-Vaistinu se rodi", završio je Božićnu čestitku mitropolit Amfilohije.

Bonus video: