Su Kej Braun i FK "Lovćen" dobitnici priznanja

Povodom 4. januara – Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, uručeni su Povelja “Ivan Crnojević i priznanje grada
58 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2014. 13:01h

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Su Kej Braun i FK Lovćen dobitnici su priznanja koja se dodjeljuju povodom 4. januara – Dana osnivanja Prijestonice Cetinje.

Tako je Povelja “Ivan Crnojević” pripala Fudbalskom klubu “Lovćen”, a priznanje grada ambasadorki Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Su Kej Braun.

"Biti vlasnik Povelje „Ivan Crnojević“ velika je čast. Jer, ona pripada samo velikima. A ako pođemo od toga da Fudbalski klub „Lovćen“ u crnogorskim okvirima jeste veliki klub, onda su za njegovu veličinu zaslužni svi oni koji su u proteklih deset decenija bili okupljeni oko njega"

Nakon priče o Ivanu Crnojeviću, prvi čovjek Cetinja je obrazložio odluku o ovogodišnjim laureatima.

"Istorijat “Lovćena” ne čine samo brojne stranice na kojima su ispisani nezaboravni sportski uspjesi, već i one koje se tiču činjenice da je rad kluba bio neraskidivo vezan sa društvenim zbivanjima. “Lovćen” i svi oni koji su bili i koji jesu “Lovćen” tokom prošlosti dali su nemjerljiv doprinos revolucionarnim događajima, Narodno–oslobodilačkoj borbi, gradnji modernog društva utemeljenog na antifašizmu i jednakosti i, konačno, obnovi crnogorske državnosti", kazao je između ostalog Bogdanović.

On je, obrazlažući odluku da priznanje grada ove godine bude dodijeljeno ambasadorki Su Kej Braun, kazao da je ona neko ko je danas već dokazan i iskren prijatelj Cetinja.

"Da nije bilo nje naša gradska uprava ne bi uspjela realizovati nekoliko važnih projekata. Da nije bilo nje - teško je da bi mogli govoriti o značajnijoj afirmaciji Cetinja među američkim gostima, kako turistima, tako i predstavnicima privredno-institucionalnog sektora koji borave u Crnoj Gori", kazao je Bogdanović.

Povelju “Ivan Crnojević”, ispred FK “Lovćen”, od gradonačelnika Bogdanovića preuzeo je predsjednik Uprave Ivan Vukmirović.

"Biti vlasnik Povelje „Ivan Crnojević“ velika je čast. Jer, ona pripada samo velikima. A ako pođemo od toga da Fudbalski klub „Lovćen“ u crnogorskim okvirima jeste veliki klub, onda su za njegovu veličinu zaslužni svi oni koji su u proteklih deset decenija bili okupljeni oko njega", kazao je Vukmirović.

Ambasadorka SAD Su Kej Braun je reka da je počastvovana odlukom da ovogodišnje priznanje grada pripadne njoj.

"Veoma sam ponosna na blisku saradnju koju smo tokom proteklih godina uspostavili između Ambasade SAD i Prijestonice Cetinje. I stoga današnje priznanje vidim kao još jedan znak kontinuiranog konstruktivnog i obostrano plodonosnog partnerstva između SAD i Crne Gore", rekla je ona.

FK "Lovćen" osmi dobitnik povelje "Ivan Crnojević"

Fudbalski klub “Lovćen” osmi je dobitnik Povelje “Ivan Crnojević” koja se, u svijetlu obilježavanja Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, dodjeljuje za poseban doprinos i afirmaciju našeg grada. Prije ovogodišnjih dobitnika, jedno od najznačajnijih gradskih priznanja dobili su i akademik Dušan J. Martinović, dr Novak Jovanović, slikar i karikaturista Luka Lagator, esejista i publicista Pavle Đonović, proslavljeni slikar Miodrag Dado Đurić, reditelj i ministar kulture Branislav Mićunović i umjetnik Dimitrije Popović.

Priznanje grada, koje se dodjeljuje povodom Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, uvedeno je prošle godine - kada su laureati bili Vojska Crne Gore i ženska rukometna reprezentacija Crne Gore.

Galerija

Bonus video: