Kalezić: Nikolić nije mogao dobiti licencu

Poslanica Demokratskog fronta Jelisava Kalezić odgovorila ministru zdravlja Miodragu Radunoviću povodom spornog ugovora sa direktorom Kardiocentra
174 pregleda 10 komentar(a)
Jelisava Kalezić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Jelisava Kalezić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.01.2014. 20:46h

Poslanica Demokratskog fronta Jelisava Kalezić odgovorila je ministru zdravlja Miodragu Radunoviću, koji je prošle sedmice odbacio njene i optužbe njenog partijskog kolege Koče Pavlovića, da je 2009. godine potpisao koruptivni ugovor sa dr Aleksandrom Nikolićem, načelnikom Kardiocentra u KCCG.

Pavlović: Nikoliću plaćali 500 eura po operaciji, oštetili državu za milion>>>

Radunović odbacio optužbe da je oštetio državu za milion>>>

Nikolić: Napadaju me oni koje sam učio>>>

Jočić: Licenca Nikoliću izdata prema zakonu>>>

“U mnogim krajevima Crne Gore za žene i muškarce koji vješto i precizno rade rukama, kaže se, recimo, rukatnica je to, svaki joj je rad ka' saliven ili rukatan je mimo druge, što vidi očima sačini rukama. Prije nekoliko dana kolega Pavlović i ja smo obavijestili javnost o jednom koruptivnom ugovoru. Takođe i o 'rukatnicima' koji su omogućili i potpisali takav ugovor. Radi se o ugovoru koji su potpisali u martu 2009. tadašnji direktor Fonda zdravstva Ramo Bralić, tadašnja direktorica KCCG dr Olivera Miljanović, tadašnji i sadašnji prvi čovjek Ministarstva zdravlja dr Miodrag Radunović i kao izvršilac ugovora dr Aleksandar Nikolić.

Tome ugovoru je prethodila detaljna priprema, kako se može vidjeti iz dokumentacije koju smo kolega Pavlović i ja, nešto pojedinačno, nešto zajedno, prikupili.

Očigledna je vremenska i tematska usaglašenost Ministarstva, Komore i uprave KC-a da se dovede Nikolić. U nastupima u medijima, ministar Radunović i dr Đoko Joćić, predsjednik Ljekarske komore, dokaze za to zaobilaze. I da je od svih navedenih institucija pokazana izuzetna naklonost za odabranog kandidata. U čemu se ta naklonost ogleda, na osnovu raspoloživih činjenica i dokumentacije?

Prvo, način prijema na posao Nikolića: konkurs je objavljen u Pobjedi 06.08.2008, odluka o izboru kandidata 15.08.2008, ugovor o radu na neodređeno, sa probnim radom od tri mjeseca 01.09.2008, a rješenje o imenovanju za direktora Centra za kardiohirurgiju KCCG 04.09.2008. godine.

Na rukovodeće mjesto je primljen tri dana nakon stupanja u radni odnos, bez probnog rada koji je naveden kao obavezan i bez konkursa za rukovodeće radno mjesto.

Kalezić i Pavlović su prošle sedmice objelodanili ugovor sa Nikolićem, prema kojemu dobijao 500 eura po obavljenoj operaciji

Nema uporišta u važećem zakonodavstvu da ministar formira komisiju, koja Nikoliću priznaje subspecijalizaciju iz kardiohirurgije. Na osnovu ovako priznate subspecijalizacije Ljekarska komora izdaje licencu Nikoliću. Navodi se i licenca Ljekarske komore Vojvodine, ali ne i to da je Ljekarska komora Srbije nije priznala, te da je Nikoliću izdala 01.01.2009. godine samo licencu opšte hirurgije.

Sve navedeno nije uticalo na riješenost ministra. U martu 2009. potpisuje sporni ugovor, kao ključni potpisnik.

Od strane Ljekarske komore, a što su i ministar i predsjednik Komore potvrdili, dokaz o članstvu Nikolića u EBTCS (Evropsko udruženje torakalnih i kardiohirurga) proglašava se dokumentom o subspecijalizaciji. Ako je to nesumnjiv dokument, šta je to imala da radi komisija Ministarstva, sastavljena od eminentnih stručnjaka? Jer, u Statutu EBTCS jasno stoji da član ima pravo da uz ime navodi pripadnost udruženju, ali da to ne može da bude zamjena za suštinsku obuku iz kardiohirurgije”, piše u reagovanju Kalezić.

Kalezić i Pavlović su prošle sedmice objelodanili ugovor sa Nikolićem, prema kojemu dobijao 500 eura po obavljenoj operaciji. Radunović nije demantovao ugovor, već je saopštio da je stanje u Kardiocentru bilo neodrživo, te da je takav potez morao učiniti zbog građana koji su ispaštali.

Nijesu objasnili zašto su skrivali koruptivni ugovor

Kalezić je istakla da sa zanimanjem prati reakcije “nakon objelodanjenja koruptivnog ugovora”:

“Sada se više ne demantuje postojanje ugovora. Ali se ne objašnjava zbog čega je skrivan. Niti se polemiše sa iznesenim dokazima. Potežu se politički razlozi i izbori u Beranama. A od strane predsjednika Ljekarske komore ne daje objašnjenje zašto se ne primjenjuju zakoni Crne Gore i nostrifikovanje diploma stečenih u inostranstvu. Konačno, Jočić, umjesto da navede dokument kojim se dokazuje obavljena dvogodišnja specijalizacija iz kardiohirurgije od strane Nikolića podastire javnosti fasciniranost kolega iz Ljubljane manuelnošću pomenutog gospodina. (manualis, lat. – koji podrazumijeva korišćenje ruku). Vjerovatno je mislio na spretnost ruku, odnosno rukatnost, kako se to u Crnoj Gori kaže. Ovdje je, očigledno, bilo mnogo spretnih ruku da se napravi objavljeni koruptivni ugovor”, stoji u reagovanju Kalezić.

Bonus video: