Bar: Radnici "Lakovića" ostali bez posla 6 sati uoči Nove godine

Vlasnik Komnen Laković kazao je da im otkaze nije najavio zato što im to nije mogao reći "tri dana prije Nove godine jer bi zapalili prodavnicu"
1446 pregleda 63 komentar(a)
Laković, Foto: Luka Zeković
Laković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.01.2014. 17:01h

Radnici lanca marketa “Laković” iz Bara, njih 15, nenajavljeno je ostalo bez posla uoči Nove godine, 31. decembra oko 18 časova, kada su završili sa smjenom koja je trajala prekovremeno.

Objašnjeno im je da zbog smanjenja obima posla tokom januara više nijesu potrebni firmi, vraćene su im radne knjižice i oni su, kako tvrde, zbunjeni i šokirani otišli kućama da dočekaju Novu godinu.

Vlasnik prodavnica “Laković” Komnen Laković potvrdio je “Vijestima” da su radnici otpušteni i da im to nije najavio jer je prije praznika povećan promet i to im nije mogao reći "tri dana prije Nove godine jer bi zapalili prodavnicu".

Jedna od bivših radnica je objasnila da su još početkom decembra preko oglasne table obaviješteni da tog mjeseca neće imati slobodnih dana, da će raditi prekovremeno, te da će oni koji budu radili sva tri praznična dana dobiti naknadno dva slobodna.

Ispostavilo se da su svi radili prekovremeno ali da, pošto su otpušteni, niko neće dobiti novac za prekovremeni rad ili slobodan dan.

"Uslovi u kojima se tamo radi su veoma loši, ali se ipak niko nije nadao da će na taj način dobiti otkaz", kazala je bivša radnica.

Laković je istakao da će oni biti pozvani za dva mjeseca kada se poveća prodaja, a da će u narednom periodu biti još otkaza. On je rekao i da nije socijalna ustanova, te da ne može da zapošljava više radnika od onoga što mu je potrebno.

"Na primorju nema kvalitetnih zainteresovanih radnika zato ih dovozimo iz Podgorice. Njih ne zanima da rade već samo da pričaju o sindikatu. Mi vodimo računa o našim zaposlenima, ali nikoga ne možemo da tjeramo da radi, ovo nije prinudni rad i nama trebaju dobri, vrijedni, ljubazni i civilizovani radnici", rekao je Laković dodajući da mu "neradnici neće držati govor".

"Kod mene će raditi ljudi od posla, neće postojati neznalice i nesposobni po cijenu da ću ugasiti posao", kazao je on.

Laković je istakao i da je 120 radnika krajem decembra dobilo ugovore na neodređeno jer su kod njega radili duže od dvije godine, a što je u skladu sa Zakonom o radu, te da nema problem sa tim oblikom zapošljavanja.

On je najavio i da će uskoro raspisati oglas za 200 pripravnika sa zanimanjima iz sektora trgovine, koje će u njegovim prodavnicam obučiti za taj posao, te da će 50 biti iz Bara i Kotora jer primorci nijesu zainteresovani za trgovinu, pa tamo ni nema kvalitetnih radnika.

Dodao je i da je zadržao sve pripravnike koji su ranije prošli obuku u njegovim prodavnicma.

"Sam ću se pitati o tome ko će raditi kod mene", poručio je Laković.

Bonus video: