Obradović: Vidjećemo na sudu da li plagiram

Akademski slikar Milutin Obradović povodom spora oko loga Turističke organizacije
62 pregleda 6 komentar(a)
Milutin Obradović, Foto: Privatna arhiva
Milutin Obradović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 31.12.2013. 13:21h

Povodom optužbi NVO aktiviste Željka Đukića da je Milutin Obradović plagirao njegovo idejno rješenje za logo turističke organizacije (TO) Bijelo Polje, reagovao je Obradović tvrdeći da je Đukić svojim navalentnim, neobrazovanim i neosnovanim izjavama dokazao koliko je likovno nepismen, “jer je za taj posao potrebno prvo završiti školu i obrazovati se”.

Obradović, koji je u međuvremenu povukao svoj rad zbog čega će konkurs biti ponovljen, odgovorno tvrdi da je optužba Đukića da je plagirao njegov rad neosnovana i da nikada nije imao uvid ni u jedan rad predat na konkursu.

„Prije svega, ja nisam takav čovjek, niti sam na to ikada pomislio, a g. Đukić mora da shvati da (ako bi on bio spreman da to uradi da je bio u mojoj situaciji) da to ne smije da znači da bih isto uradio ja ili bilo ko ko zna što znači biti moralan“, kazao je Obradović i naglasio da će za sve optužbe Đukić odgovarati pred sudom.

Istakao je da će profesionalci i ljudi iz likovne struke, kojima će sud dati na uvid Đukićeve sumnje o navodnom plagijatu, dati posljednju riječ: “Plagijat se zna šta je! Plagijat mora da ima preko 90% sličnosti sa originalom, a koliko se da primijetiti moj rad na ovom konkursu se razlikuje od njegovog i po obliku i po stilu slova i, naravno, po samoj ideji. Ukoliko smatra g. Đukić da je simbolični cvijet bijele rade koja je umetnuta u obliku inicijala Turističke organizacije u ideji mog logo znaka, njegova originalna ideja, on treba da se kandiduje za Nobelovu nagradu za izum stoljeća”, kazao je Obradović. On je podsjetio je sve svoje nagrade dao u humanitarne svrhe.

Obradovićeva supruga Violeta, direktorica TO, povodom izjave direktora NVO “Agro-centar” Dragana Radovića koji je dao podršku Đukiću, pitala je u kom svojstvu se pojavljuje i daje sebi za pravo da komentariše izbor loga, plan rada i finasijski plan Turističke organizacije. Ona je rekla da je jasno ko se krije iza njega i “zlonamjernih i drskih izjava” kojima želi da uruši njen ugled, kao jedne odgovorne osobe na čelu institucije koja bilježi značajne rezultate, te da pokušava da da podršku Đukiću “u perfidnim namjerama za koje će odgovarati pred sudom”, jer pokušava da komprimituje nju i supruga.

“Što se tiče vaše izjave da TO Bijelo Polje treba da kupi službeno vozilo kako bi se moj suprug u njemu vozio, moram Vam reći da moj suprug već 10 godina ima sopstveno vozilo“, kazala je Obradović.

Bonus video: