Nikšić: Koncerti "Akorda" za Slavoljuba Jokića i ove godine

Slavoljub se nekada hvalio koliko drugova ima, a sada su ostali rijetki – Dragan, Miodrag i Marina
66 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2014. 13:54h

Kulturno-kreativni centar “Akord” iz Nikšića duže od deceniju pokazuje da im je humana misija iznad svega. Serijom koncerata pokušavaju da prikupe novac za sugrađanina Slavoljuba Jokića, koji je prije skoro 20 godina, nakon saobraćajnog udesa, ostao nepokretan i slijep.

Kada je prije 12 godina direktor “Akorda” Dragan Knežević čuo za Jokića, odlučio je da dane prije Nove godine iskoristi tako što će pripremiti niz koncerata, na kojima će mali i veliki “akordovci” pokazati šta su naučili tokom godine, a novac od prodatih karata pokloniti Slavoljubu i njegovoj ostarjeloj majci Milosavi, koja je i sama narušenog zdravlja.

Isto je bilo i ove godine. Prethodna dva dana članovi “Akorda” na Sceni 213 priredili su tri koncerta, sa cijenom karte - minimum euro.

“Slavoljubu je svakodnevno potreban novac za lijekove i higijenski materijal, za čiju su nabavku više nego skromna primanja nedovoljna. Njemu i njegovoj majci svaki vid pomoći, makar bio i simboličan, zaista je potreban. Od ove godine u realizaciji manifestacije ‘Slavoljubu s ljubavlju’ nijesmo sami. Sa nama je, kao suorganizator manifestacije, Udruženje paraplegičara Nikšića, na čelu sa predsjednicom Brankom Škuletić”, kazao je Knežević.

Dodao je da je Slavoljub član Udruženja paraplegičara, koje mu pomaže u skladu sa svojim mogućnostima.

Izgleda da je bol drugo ime čovjeka čije su noge prije skoro 20 godina zauvijek umirene, a on, ne svojom krivicom, osuđen na vječiti mrak.

Slavoljubova sedamdesetčetvorogodišnja majka Milosava takođe je slabog zdravlja. Ipak, o sebi ne razmišlja, jer, kako kaže, jedina joj je želja da utihne bol njenog sina.

Isto želi i Slavoljub, ali je svjestan da mu želja ne može biti ispunjena.

Slavoljub voli sport i muziku, posebno etno i Biljanu Krstić. Učlanio se u Biblioteku za slijepe, gdje uzima CD-ove koji mu pomažu da lakše podnese bol i samoću. Nekada se hvalio koliko drugova ima, a sada su ostali rijetki – Dragan, Miodrag, i Marina.

On i majka primaju nepunih 300 eura, od kojih im skoro trećina treba za ljekove, plus novac koji je potreban za higijenski materijal.

Slavoljub i njegova majka primaju nepunih 300 eura, od kojih im skoro trećina treba za ljekove, plus novac koji je potreban za higijenski materijal

Drugovi su ga zaboravili, ali svi oni koji nijesu zaboravili šta znači humanost mogu da odu do Prve banke i na ime Slavoljuba Jokića uplate onoliko koliko mogu. Onima kojima smetaju gužve ispred šaltera, vrata „Scene 213“ su otvorena a „akordovci“ spremni za pjesmu i igru. Br. žiro računa je:

535-0100200088160-05 sa pozivom na račun 535-1-76

NEKADA je bio naš najbolji kuglaš, igrao folklor...

Slavoljub je nekada igrao folklor – osam godina u KUD-u “Čelik” i isto toliko u “Zahumlju“. Bavio se kuglanjem, a 1993. je proglašen za najboljeg kuglaša Crne Gore. Bio je vatreni navijač “Crvene zvezde” i za osam godina odgledao je svih 16 derbija. Iznad njegovog kreveta vise uokvirene fotografije Zvezdinih fudbalera predvođenih legendarnim Vladimirom Petrovićem Pižonom.

Sada, umjesto svega toga ima sjećanje i bol, jer osim što ne vidi i što je nepokretan, ima kamenac u jednom bubregu, a drugi je otkazao.

Galerija

Bonus video: