Mihailo: Pomognite nam da vratimo imovinu

Mihailo je rekao da je su u posljednja dva desetljeća vlasti nezakonito upisale 12 km2 crkvenog zemljišta, većinu od oko 600 crkva i manastira u vlasništvo Srpskoj crkvi
68 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.12.2013. 13:55h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo pozvao je sve ljude dobre volje da pomognu kako bi povratili manastire, crkve i kulturnu baštinu u vlasništvo naroda i države, koje su im nezakonito izuzete.

On je u novogodišnjoj poslanici izrazio žaljenje zbog ponižavajućeg statusa CPC i poniženja koje trpi naš pravoslavni narod kojemu su prepriječeni svi putevi koji vode do njihovih oltara.

"Po drugi put u posljednjih sto godina, i crkva i narod, raspeti su na stub srama i stradanja. Njegovi neprijatelji u zemlji i vani, naš slobodarski narod nazivaju nedostojnim imenima i namijenili su mu ulogu stradalnika koji pati i tijelom i duhom", kazao je on.

Mihailo je rekao da je su u posljednja dva desetljeća vlasti nezakonito upisale 12 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta, većinu od oko 600 crkva i manastira u vlasništvo Srpskoj crkvi.

"Ona pretenduje da se na njeno ime upiše ukupno oko 50 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta oduzetog nakon Drugog svjetskog rata crkvama i manastirima kao pojedinačnim pravnim licima, koja su bila u vlasnitvu države i naroda. U tome naumu, riječju i djelom, javno i tajno, Srpsku crkvu podržava državna administracija koja joj je omogućila eksteritorijalni status na našoj teritoriji, a koji ne podliježe zakonima ove zemlje", poručio je Mihailo.

On je ponovio da pojedinci iz vlasti i Srpska crkva onemogućavaju pristup sveštenstvu i vjerujućima CPC njihovim oltarima.

"Pa se molimo Svevišnjem da urazumi silnike koji su na pravdi Boga oteli naše svetinje i priječe nam vršenje službe Božje, da im pokaže put razumnog i pravednog rješenja crnogorskog crkvenog pitanja", kazao je on.

Kazao je da je pred tom crkvom odgovornost da doprinese miru, pravdi i bratstvu u zemlji:"Obavezali smo se pred Gospodom, kao crkva najbrojnijeg naroda, i ja lično kao njen poglavar, da će nam to biti sveta dužnost da sačuvamo mir i ljubav među narodima i pripadnicima svih vjera, i da ćemo se svim srcem zalagati za sreću i napredak naše domovine".

Bonus video: