Otvoreno moderno i adaptirano porodilište KCCG

"Dugo je trajalo, ali se isplatilo", kazao je Mijović opisujući radove koji su počeli još juna 2012. godine
403 pregleda 2 komentar(a)
bebe, porodilište, Foto: Arhiva Vijesti
bebe, porodilište, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.12.2013. 12:25h

Moderno i adaptirano porodilište sa pet porođajnih sala, posebnom salom za carski rez, mogućnošću da dijete posle porođaja bude uz majku, otvoreno je danas u Kliničkom centru Crne Gore.

Prema riječima direktora dr Milana Mijovića, u novom porodilištu će biti moguće i da partner prisustvuje samom činu, čime se, između ostalog, novo porodilište stavlja na listu bejbi frendli programa u Crnoj Gori.

"U ovom porodilištu do sada je rođeno 120.000 građana Crne Gore, a još je docentkinja Snežana Raspopović, koja je bila na čelu Klinike za ginekologiju i akušerstvo, prepoznala problem, ali tada ta ideja za adaptacijom nije naišla na razumijevanje nadležnih", kazao je Mijović.

Ali je, za razliku od njih, sadašnji menadžment to prepoznao i odobrio da taj projekat krene.

Vrijedna donacija UNIQA osiguranja za porodilište KCCG >>>

"Dugo je trajalo, ali se isplatilo", kazao je Mijović opisujući radove koji su počeli još juna 2012. godine. Taj posao trebalo je da bude završen do kraja prošle godine, ali se odužio zbog usklađivanja termina donatora koji su sami izvodili radove, ali i zbog obaranja tendera.

Radove je pozdravio i resorni ministar Miodrag Radunović, koji je čestitao Mijoviću i njegovim saradnicima na trudu da se taj posao privede kraju.

“Otvaramo rekonstuisano, savremeno popremljeno i uređeno porodilište u Kliničkom centru, najveće u Crnoj Gori. Njegovom adaptacijom riješilo se više problema, dobili smo savremeno porodilište, posebno odjeljenja za njegu porodilje koje su porođene carskim rezom i odjeljenje za normalno porođenje žene, uz bejbi frendli program i tako obezbijedili bolje uslove i za majke i novorođenčad, ali i zaposlene”, poručio je Radunović.

U Kliničkom centtru godišnje se rodi oko 3.000 beba.

Porodilište KCCG dugo je predmet kritika nevladinog sektora i pacijanata zbog loših uslova, a to je prepoznatzo i u Ocjeni bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majke i novorođenčadi, koje su radili UNICEF i Ministarstvo zdravlja.

Bonus video: