LGBT odštampao kartice za incidente

Kartica je štampana u cilju unaprjeđenja bezbjednosti LGBT zajednice i povećanja registrovanja i prijavljivanja homofobičnog nasilja
3 komentar(a)
Viseći most LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
Viseći most LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 29.12.2013. 11:37h

LGBT Forum Progres odštampao je džepne kartice za incidente, koje će, kako je saopšteno, unaprijediti bezbjednost LGBT zajednice i povećati prijavljivanje homofobičnog nasilja.

Iz Foruma su kazali da je preporučljivo da LGBT osobe karticu za incidente uvijek imaju kod sebe.

“Funkcija kartice, na kojoj se nalaze važni brojevi telefona policije i LGBT zajednice, jeste da LGBT osoba, ako je žrtva ili svjedok nasilja, zabilježi, što prije je moguće, pojedinosti i detalje incidenta i što lakše ostvari potrebne kontakte”, kaže se u saopštenju.

Incidentna kartica je džepnog formata i, kako je pojašnjeno, štampana je u cilju unapređenja bezbjednosti LGBT zajednice i povećanja registrovanja i prijavljivanja homofobičnog nasilja.

Iz Foruma su kazali da će se džepna incidentna kartica dijeliti LGBT zajednici preko njenih organizacija, na mjestima okupljanja i druženja LGBT osoba, u LGBT Skloništu i kulturnom centru, u klubovima i kafićima, na fakultetima ali i posredstvom socijalnih radnika, školske mreže i policijskih službenika.

Oni su dodali da su istopolna ljubav, veza i partnerstvo još uvjek teško prihvatljive kategorije, i da su višedecenijsko nepravilno shvatanje homoseksulanosti i transrodnosti, uz neadekvatan društveni odnos prema njima, doprinijeli da generacije građana otvoreno iskazuju mržnju i otpor prema LGBT osobama.

“Takvi stavovi najčešće se manifestuju verbalno ali su vrlo često motiv nasilja i zloc&'780;ina iz mržnje, diskriminacije i progona. U uslovima izražene homofobije poveć&'769;ani su i rizici bezbjednosti ali i izazovi za efikasan rad policije”, kaže se u saopštenju.

U Forumu smatraju da najviše zabrinjava nasilje i zločini iz mržnje, motivisani homofobijom.

Prema njihovim riječima, LGBT osobe u Crnoj Gori često su izložene različitim neprijatnostima, uznemiravanju, vrijeđanju, omalovažavanju, drskom ponašanju, presrijetanju na ulici, dobacivanju ali I fizičkim napadima.

“Većina u društvu ne zna da LGBT osobe uglavnom vode ograničen društveni život. Moraju da izbjegavaju određene lokale, restorane, kafiće, I brojne gradske ulice i četvrti. Vremenom se i smanjuje broj osoba, i opseg izlaska, u njihovom okruženju što takođe utiče na kvalitet i koncept života”, navodi se u saopšenju.

Iz Foruma su naveli da su karticu štampali po uzoru na partnersku organizaciju iz Kanade, Ikval /Equal/, sa kojom tri godine sprovode program intenzivnih policijskih obuka.

“U Kanadi je sličan program pomogao da se poveća prijavljivanje zločina motivisanih seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom i unaprijedio je policijsku svijest o ovim pitanjima. Međunarodna asocijacija šefova policije priznala je, 2010. godine, taj program za jedan od deset najboljih programa policije u zajednici u svijetu”, navodi se u saopštenju.

Iz Foruma su poručili da je unapređenje bezbjednosti i društvene prihvaćenosti LGBT osoba predstavlja prioritet te organizacije.

Bonus video: