Pretpraznična groznica darivanja: Od cukra u kocke do boce viskija

U socijalističkoj Crnoj Gori uobičajeni su bili pokloni koji su govorili samo jedno - ovo je zemlja čije stanovništvo uglavnom ima seljačke korijene
97 pregleda 5 komentar(a)
Nova godina pokloni, Foto: Shutterstock
Nova godina pokloni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2013. 09:28h

Lista poklona koji preovladavaju u jednoj kulturi ili državi govori više od hiljadu riječi. Primjer: nekada se znalo da svako ko dođe iz Albanije donese tri stvari - konjak skenderbeg, jednu vrstu karamelizovanih bombona i bakarni fildžan sa tacnom.

Nikome nije trebalo crtati kakvo je stanje u zemlji koja se svela na tri artikla, od kojih je, ruku na srce, skenderbeg bio za svaki respekt.

U socijalističkoj Crnoj Gori uobičajeni su bili neki pokloni koji su govorili samo jedno - ovo je zemlja čije stanovništvo uglavnom ima seljačke korijene.

Seoska darivanja sa svadbi i sahrana prenijela su se u grad, a namirnice poput sapuna ili kafe, koje su nekada bile dragocjene, ostale su u “običajnom pravu” kao pokloni jednog vremena.

  • Cukar u kocke

Dugo se održao, posebno u ruralnim predjelima Crne Gore, kao poklon koji domaćica domaćici s vrata tutne u ruke, bez velikog ceremonijala, koji je bio razervisan za poklanjanje alkohola.

  • Loza

Loza umotana u novine jedan je od simboličnih vrhova muške galantnosti u Crnoj Gori između Drugog svjetskog rata i ratova devedesetih. Loza trinaestojulka, sa djevojkom u nošnji na etiketi, ili domaća, sa preporukom.

  • Bombonjera

Kružile su. Dešavalo se da domaćica od nekoga dobije na poklon bombonjeru koju je odavno poklonila nekom trećem. Prepozna je po nekom detalju, recimo načinu na koji je iscijepana cijena.

  • Boca viskija

Dah novih vremena, simbol importa, pazaren u fri šopu, sa kutijom koja mu daje poseban dignitet. Nikad se nije pakovao u ukrasni papir.

  • Lokum

Lokum je sladak, može da stoji, nije skup. Zato je bio idealan prislačak koji je obilježio jedno vrijeme i čest dar u mnogim socijalističkim domovima.

U štampanom izdanju "Vijesti nedjeljom" za 29. decembar pročitajte:

  • Zašto je darežljivost dobra za zdravlje i karijeru
  • Kako pronaći pravi poklon?
  • Šta poklanjaju poznati?
  • Kako smo poklanjali nekad, a kako to radimo danas?

Bonus video: