Radunović: Ratković predanim radom odgovorila na sve izazove

"Imala sam sreću da se moj rad, dočeka sa puno razumjevanja", istakla je Ratković
105 pregleda 1 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.12.2013. 13:52h

Nagrade Ljekarske komore, čiji su dobitnici doktorica Marina Ratković i Dom zdravlja Budva, potvrda su da prave vrijednosti moraju biti prepoznate, poručio je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

On je, prilikom uručenja priznanja najboljem crnogorskom ljekaru i zdravstvenoj ustanovi, na Godišnjoj skupštini Ljekarske komore kazao da je Ratković, kao Nacionalni koordinator za transplantaciju, svojim predanim radom doprinijela što je zdravstveni sistem mogao da odgovori svim izazovima sa kojima se suočavao.

"Pionir crnogorske nefrologije, utemeljivač hemodijalize u crnogorskom sistemu, ljekar i humanista, majka pacijenata, neumorni radnik i pregalac, ovogodišnji laureat zaslužno je ponijela doktorica Marina Ratković", kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, Dom zdravlja Budva je, svojom organizacijom, opremom a nadasve stručnim i specijalizovani kadrom umio da, kako je naveo, odgovori i pruži kvalitetnu i dostupnu zdratsvenu zaštitu, i u jeku turističke sezone kada se broj stanovnika uveća tri puta.

Predsjednik Ljekarske komore Đoko Ljočić, rekao je da je korupcija prisutna u zdravstvu, ali ne u tako visokom procentu koji ljekare, kako je naveo, stavlja u vrh najkorupiranijih profesija.

"Kao tradicionalna, neformalna davanja, koja uistinu ne priznaje naš kodeks ne može se poistovjetiti sa klasičnom korupcijom", kazao je on.

Prema riječima Jočića, ako se građani izjašnjavaju za visok stepen korupcije, korektno bi bilo, kako je naveo, da jedan od tih 57 procenata građana, koji su se izjasnili za potojanje korupcije u zdravstvu, "sakupe hrabrosti, izađu iz anonimnosti i imenom i prezimenom označe počinioca ovog nečasnog djela".

"Svjedoci smo, u poslednje vrijeme posebno orkestriranog napada na ljekarsku profesiju, često bez dokaza. Pojedine nevladine organizacije i mediji optužuju, sude i presuđuju bez suđenja", upozorio je Jočić.

Kako je ocijenio, ljekari se osjećaju nezaštićeno, navodeći da fizički napadi na doktore nijesu rijetki.

"U želji da pomogne pacijentu, doktor na radnom mjestu, umjesto zahvalnosti dobija batine, samo zbog toga što poštuje zakon, struku i nauku. Nažalost, osude javnosti nema, zašto, pita se profesija", rekao je Jočić.

Ratković je kazala da danas, kada joj je dodjeljeno najvažnije strukovno priznanje za postignute uspjehe u oblasti transplantalogije, nefrologije i medicine, sve doživljava, kako je navela, sa emocijama da se cijeni borba za najveću nagradu, za ljudski život.

"Imala sam sreću da se moj rad, na osnivanju i osmišljavanju, prije svega transplantacije bubrega u Crnoj Gori dočeka sa puno razumjevanja i da bude, što je navažnije uspješan", rekla je ona.

Bonus video: