Pozitivna traži dodatni milion za državni univerzitet

Oni podsjećaju da na državnom Univerzitetu egzistira veliki broj studijskih programa koji nisu profitabilni
58 pregleda 7 komentar(a)
univerzitet, Foto: Boris Pejović
univerzitet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2013. 16:38h

Poslanici Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović i Srđan Perić podnijeli su amandman na Predlog zakona o budžetu za 2014. godinu kojim traže dodatni million eura za državni univerzitet, tako da bi ukupna sredstva opredijeljna za Univerzitet iznosila 14.109.236,00 eura.

Oni podsjećaju da na državnom Univerzitetu egzistira veliki broj studijskih programa koji nisu profitabilni, a za koje postoji nacionalni interes da postoje, kao i da se na njemu školuje gotovo čitav budući nastavnički kadar, te je očuvanja kvaliteta nastave od izuzetnog značaja.

"Dodatno su uzmirujuće poruke koje stižu sa samog Univerziteta da predloženim Budžetom novca neće biti dovoljno ni za plate njegovog nastavnog osoblja. Takođe, treba se prisjetiti koliko su u zadnjih nekoliko godina umanjena primanja univerzitetskih profesora, koja ih tjeraju ili da napuštaju profesiju ili da se bave dodatnim poslovima,što ima za posljedicu pad kvaliteta nastave", navodi se u saopštenju Pozitivne.

Smatraju da državni univerzitet ima ogromnu odgovornosti i ovakvom Vladinom politikom kojim ne dobija dovoljno sredstava čak ni za redovno funkcionisanje, on gubi mehanizme zaštite kojima bi znanje stavio iznad profita.

"Stoga je nužno osnažiti državni univerzitet sa stabilnijim finansiranjem i amandman Pozitivne djeluje upravo u tom pravcu. Amandmanom poslanika Abazovića i Perića, taj iznos bi se nadomjestio iz sredstava transfera za jednokratne socijalne pomoći koje vladajuća partija zloupotrebljava u partijske svrhe, kao i iz sredstava planiranih za Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte u stavkama koje se odnose na ostala lična primanja, advokatske notarske i pravne usluge, te konsultantske usluge, projekti i studije", zaključuje se.

Bonus video: