Fond za manjine najviše novca dodijelio srpskim organizacijama

Odluke Fonda godinama prate kritike civilnog sektora, čak i Upravnog suda i Državne revizorske institucije
107 pregleda 2 komentar(a)
Momčilo Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Momčilo Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.12.2013. 17:54h

Fond za ostavrivanje i zaštitu manjinskih prava ni najnovijom odlukom nije umanjio sumnje u regularnost njegovog rada.

Najprije je u odlučivanju učestvovao predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović, tijela koje pravno više ne postoji, a onda su dvije NVO za kojima je povezan ponovo dobile najviše novca od 227.500 eura, koliko je vrijedjela raspodjela.

Tako je Srpsko narodno vijeće Crne Gore dobilo za izdavačku djelatnost 18.000, dok je za informativni program srpske televizije NVO Društvo za ravnopravnost i toleranciju dobilo istu svotu novca.

Dvije hiljade eura više ista NVO je dobila za informativni program srpskog Kul radija, dok je Srpsko narodno vijeće za manifestaciju Dani srpske kulture u Crnoj Gori dobilo 8.000 eura. Tako su Organizacije sa kojima je Vuksanović povezan dobile 64.000 eura.

Prije pola godine te dvije organizacije zajedno sa Srpskim nacionalnim savjetom, koji je ove godine diskvalifikovan, od Fonda su dobili 163.000 eura.

Ovogodišnjom raspodjelom razloga za zadovoljstvo imaju i u Hrvatskom nacionalnom savjetu koji će za Školu hrvatskih tradicionalnih plesova - osnivanje folklornog ansambla HNV-a dobiti 12.500 eura.

Albanski savjet je dobio novac za projekat Položaj i potrebe obrazovanja na albanskom jeziku i to 8.700, kao i 5.200 eura za obilježavanje Dana zastave. UO podržao i radio produkciju na romskom jeziku koju će sprovoditi Udruženje Roma Crne Gore za 5.000 eura, a Romski savjet će za 5.000 eura proslaviti 8. april Svjetski dan Roma.

Istu svotu novca dobiće i organizacija Almanah za projekat Objavljivanje referata sa međunarodnog simpozijuma „100 godina od odlaska Osmanlija sa Balkana“, kao i Bošnjački informativni centar za izdavanje bošnjačkih novina.

Toliko novca dobili su i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore i NVO Ljepota Roma, za gradnju mostova saradnje između Crne Gore i Hrvatske, odnosno uspostavljanje pravnog info centra za Rome i Egipćane.

Bošnjački savjet Crne Gore dobiće 5.200 eura, za analizu zastupljenosti bošnjačke književnosti u nastavnim planovima i programima osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, i analizu sadržaja koji podstiču na negativan odnos prema stanovništvu Islamske vjere, posebno prema Bošnjacima.

Upravni odbor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava podržao je 227.500 eura za 53, od dostavljenih 202 projekta.

"Među 53 odobrena zahtjeva za finansiranje, nalaze se projekti svih manjinskih nacionalnih zajednica koji se tiču očuvanja u razvoja nacionalne i etničke posebnosti, unapređenja kulturnog identiteta i baštine, razvoja jezičkog identiteta i unapređenje vjerskog identiteta", piše u saopštenju.

Odluke Fonda godinama prate kritike civilnog sektora, čak i Upravnog suda i Državne revizorske institucije.

Bonus video: