Slaba svijest građana o dobrovoljnom davanju krvi

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.100 osoba, a njime su bili obuhvaćeni studenti, đaci i dobrovoljni davaoci krvi u svim opštinama
77 pregleda 0 komentar(a)
Transfuzija, Foto: Shutterstock
Transfuzija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2013. 16:08h

U Crnoj Gori ne postoji dovoljno razvijena svijest o potrebnim količinama krvi za liječenje, posebno među opštom populacijom, đacima i studentima, pokazalo je istraživanje o znanju, stavovima i ponašanju građana u vezi sa davalaštvom krvi.

Prezentacija rezultata istraživanja i Komunikacione strategije za razvoj i unapređenje dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori održana je danas u prostorijama agencije CEED Consulting u Podgorici.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.100 osoba, a njime su bili obuhvaćeni studenti, đaci i dobrovoljni davaoci krvi u svim opštinama.

"Vrlo je zabrinjavajuća i činjenica da gotovo svaki drugi ispitanik iz opšte populacije koji je bar jednom u životu dao krv konzumira alkohoh, dok 41 odsto njih puši“, pokazalo je istraživanje

"Glavni razlog poslednjeg davanja krvi kod opšte javnosti je pomoć članu porodice ili prijatelju, dok je kod studenata i đaka zbog organizovanih akcija“, navodi se u istraživanju.

Kako se dodaje, u dijelu populacije koje nije učestvovalo nikada u akciji dobrovoljnog davanja krvi kao razlozi se navode strahovi i fobije od igle, krvi, za sopstveno zdravlje, mogućih zaraznih bolesti, stvaranja zavisnosti.

"Takođe, značaj razlog predstavlja nedostatak osnovnih informacija o davalaštvu značaj, gdje se daje, koliko je krvi potrebno, šta uraditi prije davanja, koja je procedura davanja“, pokazalo je istraživanje.

Nalazi istraživanja su ukazali da je svaki treći građanin Crne Gore dao krv bar jednom u životu.

"Vrlo je zabrinjavajuća i činjenica da gotovo svaki drugi ispitanik iz opšte populacije koji je bar jednom u životu dao krv konzumira alkohoh, dok 41 odsto njih puši“, pokazalo je istraživanje.

Pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore Mira Dašić, ukazala je na neophodnost daljeg rada na planu podizanja svijesti građana o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi, kako na planu njihovog znanja i informisanja, tako i na planu mobilizacije.

"Važno je i danas poslati poruku svim građanima da svaka data jedinica krvi može spasiti nečiji život, te da se i mi sami možemo naći u situaciji potrebe za krvlju. U tom smislu, neophodno je pomoći Zavodu za transfuziju krvi u njegovoj plemenitoj misiji obezbjeđenja krvi za potrebe svih naših pacijenata”, rekla je Dašić.

Šefica Kacelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Crnu Goru Mina Brajović, podsjetila je da Rezolucija Skupstine SZO sugeriše državama članicama da nacionalni sistemi transfuzije budu utemeljeni na dobrovoljnom, neplaćenom davalaštvu.

"Dobrovoljni davaoci čine okosnicu bezbjednog i održivog sistema snabdijevanja krvlju. Redovni, dobrovoljni davaoci krvi su izvor bezbjedne krvi. Njih motiviše altruizam i osjećaj moralne obaveze ili društvene odgovornosti “ rekla je ona.

Istraživanje javnog mnjenja i Komunikaciona strategija koristiće se kao osnov za intenzivnu Javnu kampanju podizanja svijesti građana o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori, a čiji je početak planiran za početak naredne godine.

Bonus video: