Veliko čišćenje primorja od 10. maja

"Ovo je prilika da građani Crne Gore pokažu da su se probudili i da imaju razvijenu svijest prema okolini"
105 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2013. 14:48h

Crnu Goru 10. maja naredne godine očekuje veliko čišćenje primorja, u akciji koja će biti organizovana u 21 državi Mediterana sa učešćem više stotina hiljada ljudi.

Crnogorsku akciju pokrivaće ADP Zid u okviru kampanje “Let's do it”, a odmah posle Nove godine kreću pripreme za najveću akciju čišćenja koju je Crna Gora do sada vidjela.

Miroslav Stanišić iz te organizacije pojasnio je da će punktovi za čišćene biti postavljeni u šest gradova primorja Budvi, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, i da očekuju da će 5.000 ljudi učestvovati u akciji.

"Prije same akcije čišćenja radićemo snimanje terena i prijavljivanje divljih deponija na primorju, tako što će građani moći da slikaju deponiju i uvrste je na mapu. Mislim da bi u ovom dijelu pomoć telekomunikacijonih komapnija dobro došla, i to u vidu obezbjeđivanja besplatnih usluga slanja takvih poruka", poručio je Stanišić.

Nakon mapiranja, uslijediće rad na terenu koji će poočeti 10. maja u 10 časova i trajaća nekoliko sati.

"Potrebna nam je i saradnja sa lokalnim servisima, kao što su vatrogasci, ekipe hitne pomoći, a ovo je prilika da građani Crne Gore pokažu da su se probudili i da imaju razvijenu svijest prema okolini", naglasio je on.

Sanda Rakočević je podsjetila da je riječ o socijalnom pokretu koji će zahtijevati partnerstvo sa građanima, ali i drugim organizacijama i biznis sektorom.

Ona je upozorila da Mediteran ima veliki problem sa otpadom, te da tome treba stati na put i ljetnju turiostičku sezonu dočekati bez smeća.

Zbog toga ona očekuje i podršku hotelijera, u čijem je i interesu da turistima ponude čistu okolinu.

Prijavljivanje za učešće u akciji moguće je preko fejsbuk i tviter naloga koje akcija ima, u samoj organizacijia ADP Zid, kao i na mejl adresu letsdoitmontenegro@gmail.com.

Sličnu akciju prije više godina nalavilo je i resorno Ministarstvo uređenja prostora i turizma, ali ona nikad nije realizovana.

“Let’s do it” je pokret koji je krenuo iz Estonije i do sada ujedinio više od 110 zemalja u svijetu kroz različite aktivnosti za unapređenje životnog ambijenta. Ovo je globalna mreža civilnih lidera, naučnika i stručnjaka ujedinjena oko zajedničkog cilja.

Galerija

Bonus video: