SNP pritrčao u pomoć za Tužilački savjet i VDT

Iz reda uglednih pravnika Odbor je izabrao profesora Slavka Lukića, penzionisanog sudiju Rada Krivokapića, Hakuju Lješnjanina i Veselina Rackovića za članove Tužilačkog savjeta
6 komentar(a)
Branko Vučković, Foto: Zoran Đurić
Branko Vučković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.12.2013. 18:02h

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu nema stav o profesionalnim preferencama Branka Vučkovića, kandidata Tužilačkog savjeta za vrhovnog državnog tužioca, pa je poslanicima na plenarnoj sjednici prepustio da odluče da li će ga podržati.

Za izbor VDT potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, a čemu se predsjednik kotorskog suda može nadati ništa manje nije neizvjesno nakon njegovog višesatnog saslušanja pred resornim odborom i nekoliko sjednica koje su potom uslijedile.

Sporenja poslanika, članova Odbora, oko toga da li treba ili ne da glasaju o predlogu Tužilačkog savjeta, okončana su kada je većina podržala predlog Snežane Jonice (SNP) da za to ne postoji zakonski osnov.

Poslanici Demokratskog fronta nijesu učestvovali u glasanju za mjesta u Tužilačkom savjetu jer smatraju da ono nije zakonito

Ništa manje nije neizvjesna situacija ni kandidatima za Sudski savjet.

Odbor nije imao većinu glasova kako bi izabrao četvoro kandidata iz redova uglednih pravnika za Sudski savjet.

Podršku su dobili profesor Mladen Vukčević, bivša pomoćnica ministra rada Vesna Simović Zvicer i advokat Velija Murić ali je ostala nepoznanica da li će ta lista uglednih pravnika pred poslanike, pošto je zbog manjka podrške četvrto mjesto ostalo upražnjeno.

Predsjednik odbora Rifat Rastoder je objasnio da će naknadno dobiti tumačenje da li na plenarnu sjednicu mogu ići trojica kandidata, ili javni oglas za Sudski savjet mora biti ponovo raspisan.

Poslanici su izglasali jedino članove Tužilačkog savjeta profesora Slavka Lukića, sudije u penziji Rada Krivokapića i Veselina Rackovića, inače sadašnjeg člana Sudskog savjeta i Hakiju Lješnjanina, predstavnika SDP-a u Državnoj izbornoj komisiji.

Pored članova iz DPS, SDP i kluba manjinskih partija, kandidate je podržao i SNP. Lukić, Krivokapić i Lješnjanin su dobili većinu u prvom krugu, dok je Racković izabran u drugom krugu podrškom Snežane Jonice i Obrada Gojkovića (SNP).

Poslanici Demokratskog fronta nijesu učestvovali u glasanju za mjesta u Tužilačkom savjetu jer smatraju da ono nije zakonito. Naime, Slaven Radunović je rekao da su na listi kandidati koji ne bi mogli ponovo biti birani jer su već u Tužilačkom savjetu, što po novom Zakonu o Tužilaštvu nije dozvoljeno.

Inicijativu da se kandidatkinja Tatjana Marković, aktuelna članica Tužilačkog izbriše sa liste uputio je Aleksandar Damjanović, koji je prisustvovao kao "zainteresovani poslanik".

Odbor se složio da isti problem postoji sa Petrom Kapucijem, Veselinom Vučkovićem i Miljanom Radović koje je predložila Konferencija tužilaca a koji su već članovi aktuelnog Savjeta. Rastoder je međutim objasnio da oni treba da odrade svoj dio posla, dok tumačenje zakona prepuštaju “nadležnima”.

Prije glasanja, Damjanović je podsjetio da se po zakonu ista osoba može kandidovati za Tužilački savjet tek četiri godine po isteku mandata. I pored ovakvog pravnog stava, SNP je ipak glasao, podržavši Lukića i Rackovića.

Glasanje do pobjede

Rifat Rastoder je insistirao da se glasa i po treći put kako bi se izabrao i četvrti kandidat za Sudski savjet, ali su svi opozicioni poslanici bili protiv.

Slaven Radunović je kazao da se ne može glasanje ponavljati neprekidno sve dok DPS ne dobije podršku za poželjnog kandidata.

"Cilj izmjena zakona je bio da se izaberu kandidati koji nijesu podložni političkom uticaju. Ako glasamo onoliko puta koliko vam treba, više ne možemo govoriti o kvalitetnim kandidatima",rekao je on.

Bonus video: