Medenica: Rezultati sudstva bolji u odnosu na 2007. ali nijesu i dovojni

Medenica kazala da je od usvajanja prve petogodišnje Strategije 2007. crnogorsko sudstvo pošlo putem pozitivnog procesa preobražaja
57 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2013. 15:59h

Puna primjena zakona, konstantna edukacija nosilaca pravosudnih funkcija, poštovanje ljudskih prava i međunarodnih standarda vodilja je u rada crnogorskog sudstva, kazala je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica.

Ona je na javnoj raspravi o Nacrtu startegije reforme pravosuđa za period 2014 -2018 godina, kazala da je od usvajanja prve petogodišnje Strategije 2007. godine, crnogorsko sudstvo pošlo putem pozitivnog procesa preobražaja, i postalo efikasniji i ažurniji sistem.

Prema riječima Medenice, kontinuirana primjena mjera iz te Strategije dovela su do smanjenja zaostalog broja predmeta koji je do tada operećivao rad sudova, a samim tim, dodala je, uticao i na pristup pravdi i pravnu sigurnost građana.

"Crnogorsko pravosuđe na pragu 2014. godine može se pohvaliti mnogo boljim rezultatima rada nego 2007. godine, i to nesumnjivo ukazuje na uspješnost proteklog petogodišnjeg reformskog procesa i našu odlučnost u realizaciji zadataka"

Ona je podsjetila da se nacrt Strategije u potpunosti naslanja na mjere iz akcionog plana za poglavlje 23.

"Nepristrasnost sudstva zahtjeva dalju reformu informacionog sistema na način da će se razvijati elektronska slučajna dodjela predmeta, u svim sudovima, bez uticaja ljudskog faktora kao i da će se obezbijediti statističko izvještavanje o dužini trajanja sudskih postupaka i rada", ukazala je Medenica.

Prema njenim riječima, smanjenje zaostalih predmeta i dalje će ostati primaran cilj.

Medenica je navela da je neophodna izmjena etičkog kodeksa, normativnh mehanizama, povećanje svijesti ljudi o dostupnosti besplatne pravne pooći i unaprjeđenje infarstrukture sudova.

"Crnogorsko pravosuđe na pragu 2014. godine može se pohvaliti mnogo boljim rezultatima rada nego 2007. godine, i to nesumnjivo ukazuje na uspješnost proteklog petogodišnjeg reformskog procesa i našu odlučnost u realizaciji zadataka. Međutim uspjesi sudstva, koji su bili opredjeljujući za otvaranje pregovaračkog procesa i dalji put integracijama nijesu dovoljni i konačni", dodala je ona.

Medenica je rekla da će sudstvo nastojati da ozbiljno odgovori na strateške ciljeve, koji će se do 2018. postaviti.

Marković: Poboljšan materijalni položaj sudija i tužilaca

Ministar pravde, Duško Marković, kazao je da će nacrtom nove Strategije obezbijediti kontinuitet reforme pravosuđa započet još 2000. kada je Vlada usvojila projekat reforme pravosudnog sistema.

Marković je kazao da se do kraja 2015. mora kontinirano pratiti i mjeriti i uticaj realizovanih aktivnosti, a da je njihov cilj ostvarivanje nepromijenjenih reformskih ciljeva

"Pravosuđe tada i danas nijesu isti sistemi, dovoljan je i letimičan pogled da primijetimo poboljšani materijalni položaj sudija i tužilaca, unaprjeđenje prostornih i tehničkih kapaciteta, uspostavljanje Tužilačkog i Sudskog savjeta, razvijen sistem obuke nosilaca pravosudne funkcije i razvijen sstem slučajne dodjele predmeta, notarijat, besplatna pravna pomoć, alternativno rješavanje sporova", naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, amandmanima na Ustav uklonjena je mogućnost političkog uticaja na izbor nosilaca najviših pravosudnih funkcija i stvorene pretpostavke za dalje jačanje odgovornosti u pravosuđu.

Marković je podsjetio da je donošenje nove strategije bilo predviđeno za treći kvartal ove godine, ali da je probijanje roka bilo potrebno zbog toga što su prioritet bili akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, koji su predstavljali mjerilo za otvaranje pregovora 18. decembra.

On je kazao da se do kraja 2015. mora kontinirano pratiti i mjeriti i uticaj realizovanih aktivnosti, a da je njihov cilj ostvarivanje nepromijenjenih reformskih ciljeva – dalje jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti I odgovornosti pravosuđa.

Unijete novine u pogledu položaja i nezavisnosti i samostalnosti Tužilaštva

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković kazao je da se nacrtom nove Strategije nastavlja kontinuitet procesa reforme pravosudnog sistema, koji je započet prije 13 godina.

On je ukazao da su sprovođenjem dosadašnje petogodišnje Strategije, unijete značajne novine u pogledu položaja i nezavisnosti i samostalnosti Tužilaštva.

"Najnoviji ustavni amandmani izmijenili su položaj tužilaca sa ciljem jačanja nezavisnosti i samostalnosti i efikasnosti njihovog rada. Nije u pitanju samo promjena imena funkcije već sada funkciju vrše državni tužioci i rukovodioci tužilaštava", dodao je Vučković.

On je rekao da su proširene nadležnosti Tužilačkog savjeta, navodeći da je značajna novina izbor članova Tužilačkog svajeta, iz reda tužilaca, koji je izmješten iz nadležnosti skupštine i povjeren novom tijelu Konferenciji državnih tužilaca.

"Strateškim ciljevima sadržanim u nacrtu Strategije prepoznati su pravci daljeg jačanja tužilaštva u borbi protiv kriminala kroz uspostavljanju jeinstvenog sistema nosilaca pravosudne funkcije, izgradnje sistema za napredovanje kroz objektivno i transparentno ocjenjivanje rada tuilaca, unapređenje profesionalizacije članstva u Tužilačkom savjetu i jačanja finansijske nezavisnisti tužilaštva", rekao je on.

Prema njegovim riječima, od izuzetnog značaja biće uspostavljanje centarlizovanih nadležnosti za suđenje u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, formiranjem jednog specijalizovanog odjeljenja u Višem sudu u Podgorici i posebnog tužilaštva za djelovanje u istoj oblasti.

Šefica Sektora za demokratsko upravljanje u UNDP, Sanja Bojanić, rekla je da su smatrali prirodnim da pruže ekspertsku i tehničku pomoć u izradi nove Strategije i akcionog plana za veoma važan nastupajući petogodišnji period.

"Zajednička najmera nam je da u Strategiju ugradimo dobro i precizno definisane ciljeve nastavka reformi, kao i potrebne mjere, a zatim i indikatore i rokove za njihovo ostvarivanje. Takođe, nacrt koji je pred nama, urađen je oslanjajući se na iskustva u regionu i poštujući međunarodne standarde", rekla je ona.

Bojanić je saopštila da trenutno zajednički rade na kreiranju planova integriteta za sve pravosudne institucije u Crnoj Gori i jačanju kapaciteta Ministarstva pravde u oblasti međunarodne pomoći.

"A uskoro ćemo započeti i program podrške Vladi Crne Gore za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji u poglavljima 23 i 24", kazala je ona.

Galerija

Bonus video: