Danilović: Iz privatnih izvora se finansira samo DPS

Mladen Bojanić iz Pozitivne poručio je da bi volio da u DIK-u nema nikog iz partija.
56 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2013. 13:35h

Nadzor nad primjenom zakona i reviziju trebalo bi razdvojiti, a sankcije bolje prilagoditi, kako bi se i političkim subjektima mogla izreći kazna ukoliko ne poštuju zakon i uskratiti im novac iz budžeta, poručio je član Senata Državne revizorske institucije (DRI), Nikola Kovačević.

“DRI preporučuju da se izmjenama zakona uredi pitanje finansiranja kampanja iz kredita i pozajmica, da se utvrdi limit do kojeg se mogu zadužiti, ali i rok i izvor sredstava iz kojeg će to vratiti, da se precizira vođenje poslovnih knjiga – Ministarstvo finansija donese pravilnik i uredi ovo pitanje, da se novim zakonim razgraniče nadležnosti institucija za nadzor i kontrolu”, saopštio je Kovačević.

On je, na okruglom stolu Novac i politika, koji je organizovao Centar za demokratsku tranziciju, u okviru panela Nadzor nad finansiranjem partija –Crna Gora i region, saopštio da u DRI smatraju da treba razdvojiti nadzor nad primjenom zakona i reviziju.

“Da nadzor bude nadležnost Državne izborne komisije (DIK), a revizija DRI. Treba bolje prilagoditi sankcije i da se političkim subjektima može izreći kazna ukoliko ne poštuju zakon i usratiti im novac iz budžeta”, kazao je on.

“Ove godine će biti obuhvaćene dvije opštine, ne smijem reći koje jer tek usvajamo godišnji plan. Tu nas spriječavaju lokalni izbori u 14 opština, a nije praksa da se u godini izbora radi kontrola njihovih konsolidovanih računa”, dodao je Kovačević

Prema riječima Kovačevića, treba propisati da one koji imaju priloge u iznosu preko 20 hiljada kontrolišu svake godine, a one sa manjim prihodom od tog da kontrolišu po potrebi i procjeni.

“Smatramo da DRI treba da uživa finansijsku, funkcionalnu nezavisnost, da budžet određuje na naš predlog nadležno tijelo Skupštine, da sami određujemo koji subjekt ćemo revidirati naprimjer naredne godine. Smatramo da moramo biti u mogućnosti da kadrovski jačamo instituciju DRI bez saglasnosti izvršne vlasti”, kazao je Kovačević.

Kako je naveo, DRI nije ovlašćena za podnošenje prekršajne prijave i to treba normirati. “Što se tiče krivičnih prijava je dužna da bez odlaganja podnese prijavu ako utvrdi da postoji sumnja da je učinjeno krivično djelo. Mi smo kolektivni organ, davali smo negativno mišljenje, ali nijesmo bili sigurni da ima bića krivičnog djela”.

“Ne bježimo od toga da podnesemo krivičnu prijavu kad budemo smatrali da ima bića krivičnog djela.Tamo gdje smo dali negativno mišljenje, obavještavali smo javnog tužioca. Naša dokumentacija je samo dio dokaza koji bi se eventualno vodio protiv tog lica koji je uradio krivično djelo”, rekao je Kovačević.

On je, na pitanje predsjednika mladih Pozitivne Crne Gore, Luke Rakčeviča, da li je DRI radila reviziju Glavnog grada, kazao da je revizija partija opteretila rad DRI-ja. “Radili smo 26 političkih subjekata plus kampanju za parlamentarne partije. To u potpunosti popunjava dobar dio plana DRI-a na godišnjem nivou”.

“Veliki je broj subjekata koje treba kontrolisati, a mi imamo samo pet sektora. Glavni grad i preduzeća su dio sektora pet u kojem radi devet ljudi sa članom Senata, a tu bi trebalo kontrolisati preko 400 subjekata. Prosjek po sektoru je pet revizija godišnje”, naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, opština Podgorica će brzo doći na red za reviziju.

“Ove godine će biti obuhvaćene dvije opštine, ne smijem reći koje jer tek usvajamo godišnji plan. Tu nas spriječavaju lokalni izbori u 14 opština, a nije praksa da se u godini izbora radi kontrola njihovih konsolidovanih računa”, dodao je Kovačević.

Ružica Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije u Srbiji, kazala je da je Agencija nemoćna da dokaže da ima zloupotreba kad su u pitanju fizička lica.

“U 2011. izbornoj godini u Srbiji je preko šest hiljada fizičkih lica doniralo novac partijama, oko 300 davaca priloga su bila pravna lica. Agencija će ubuduće pratiti što se dešava sa njima. Uspostavili smo kontakt sa drugim institucijama da vidimo ko je od njih od tad dobio javne nabavke, ostvario državnu pomoć”, rekla je ona.

Prema riječima Stojiljković, radili su kontrolu izvještaja za 2012.

“Zabranjeno je da pravna lica finansiraju partije ako nijesu izmirila obaveza po osnovu poreza i obaveza. Agencija je podnijela 389 prijava zbog zloupotreba, samo je 17 presuđeno sa minimalnim kaznama. Imamo i zakonsko ograničenje da se novac za kampanju mora vraćati od sredstava za kampanju, ali nema državnih garancija”, navela je ona.

U toku prvog panela, Milica Kovačević iz CDT-a, poručila je da revizija nije isto što kontrola. “Nekad treba brzo reagovati jer nakon godinu dana često nema značaja”.

“Mi smo se protivili garancijama jer smatramo da partije ne treba da podižu kredite. Pitanje kredita je problematično, dobre prakse govore da političke partije ne treba da budu zavisne od javnih izvora. Jeftino je kršenje zakona. Najveća kazna je 20 hiljada EUR”, kazala je ona.

“Pokazaćemo im da nas je vrlo teško izigrati. Iz privatnih izvora se finansira samo DPS, niko tako ne finansira opoziciju. Nikad tako ne dobijemo ni cent, nemamo državnu imovinu. Jednom u četiri godine anketiramo javnost, dok za DPS to rade i Mugoša i Marović”, rekao je Danilović.

Poslanik Demokratskog fronta, Goran Danilović, kazao je da je sudbina Zakona o finansiranju partija vezana za sudbinu rada u Radnoj grupi.

“Postoji mogućnost da završimo sa sjajnim rezultatom ili da ne uradimo ništa. Kako vrijeme odmiče sve sam veći pesimista i nijesam siguran šta će se sve dogoditi. Insistiraćemo da ovaj zakon prije 31. decembra uđe u proceduru. Ništa novo ne možemo izmisliti”, rekao je on.

Kovačević je saopštila je da je zabilježen napredak u dijelu revizije od usvajanja zakona, ali se pokazao da je primjena bila problematična.

“Posebno u dijelu zabrana državnih resursa. Da DIK nema dovoljno kapaciteta, volje i spremnosti da radi monitoring i da procesuira kršenja. Neće biti profesionalizovana, činiće je predstavnici partija. Da li takva DIK može kontrolisati partije”, kazala je ona.

Danilović je rekao da ovakva DIK može da vrši nadzor ako joj se dozvoli.

“Sve što nam je NVO stavio na papir, osim nekoliko normi, mi smo to prihvatili. Što se nas tiče, bude li raspoloženja na Radnoj grupi mi ćemo predložiti 26. ili 27. ove zakone. Ne možemo vući javnost za nos”, naveo je on.

Kako je kazao, DIK ima i nadzornu i kontrolnu ulogu, a ostalo je na Demokratskoj partiji socijalista da li to hoće da usvoji ili ne.

“Pokazaćemo im da nas je vrlo teško izigrati. Iz privatnih izvora se finansira samo DPS, niko tako ne finansira opoziciju. Nikad tako ne dobijemo ni cent, nemamo državnu imovinu. Jednom u četiri godine anketiramo javnost, dok za DPS to rade i Mugoša i Marović”, rekao je Danilović.

Mladen Bojanić iz Pozitivne poručio je da bi volio da u DIK-u nema nikog iz partija.

“Da li je to realno? Ne znam. Ovo sad je jedino realno rješenje. Na posljednjoj sjednici podgrupe smo usvojili ove odredbe, ali stav DPS-a nismo čuli. Nama je sve ovo što se tiče nadzora prihvatljivo”, kazao je on.

Prema riječima Bojanića, revizija sama po sebi traži vrijeme.

“To traje, radi se poslije izbornog procesa. Društvo o tome ima korist tek na sljedećim izborima. DIK novim predlogom direktno u toku izbornog procesa može da reaguje”, dodao je on.

Prema riječima poslanika DPS-a Branka Čavora, stalno se priča da nema političke volje.

“Da je stvar u tome ne bismo došli do Radne grupe ni do otvaranja poglavlja 23 i 24. To znači da političke volje ima. Od devet preporuka GRECO pet su ispunjenje, četiri djelimično. DIK treba jačati stručnim ljudima, kapacitetima”, kazao je on.

Prema riječima Čavora, imamo DRI koji se ozbiljno bavi revizijom i nju treba osnažiti i ojačati.

“Mi od pravnih lica nemamo donaciju i u regionu su finansiranja od strane države od 80 do 100 odsto. Mi smo već to podržali. Kod nas postoji raspoloženje za jačanjem kaznenih odredbi”, rekao je on.

Galerija

Bonus video: