Poslanici opstruiraju izbor VDT-a?

Odluka je odložena i za izbor članova Tužilačkog i Sudskog savjeta, nakon zahtjeva poslanika DPS-a
4 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.12.2013. 11:01h

Skupštinski odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu odložio je glasanje o kandidatu Tužilačkog savjeta za vrhovnog državnog tuižioca Branku Vučkoviću za danas poslijepodne.

Odluka je odložena i za izbor članova Tužilačkog i Sudskog savjeta, nakon zahtjeva poslanika DPS-a.

Naime, član Odbora iz redova te partije Jovan Martinović nije više na toj funkciji, nakon što je izabran za predsjednika SO Cetinje, a Skupština još nije verifikovala njegovog zamjenika.

Poslanik DPS-a, Zoran Vukčević, tražio je da se glasa tek kada Odbor bude u kompletnom sastavu, jer njegovom stranačkom kolegi Veljku Zarubici parlament nije konstatovao članstvo u tom tijelu.

"Predlažem da se članstvo Zarubici verifikuje danas na početku premijerskog sata, a da nakon završetka sjednice parlamenta nastavimo sa radom Odbora", rekao je Vukčević.

On je dodao da je Administrativni odbor već predložio Zarubicu za člana Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta tražio je da se sjednica Odbora odgodi posle katoličkog Božića, jer su danas zakazane sjednice plenuma i Odbora za evropske integracije.

Milorad Vuletić kazao je da su članovi Odbora iz DPS-a hendikepirani jer nijesu u kompletnom sastavu za glasanje.

Predsjednik Odbora, Rifat Rastoder, kazao je da će se glasati javno, a svaki član Odbora može glasati najviše do četiri kandidata za Sudski i Tužilački savjet.

"Ukoliko ne dobijemo dovoljan broj kandidata sa natpolovičnom većinom, ponovićemo glasanje. Ako, nakon glasanja, ne dobijemo potreban broj kandidata, onda će se ponoviti Javni poziv za onoliko članova koliko bude nedostajalo", precizirao je Rastoder.

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, prisustvovao je sjednici Odbora kao zainteresovani poslanik, i saopštio da neki kandidati za Tužilački savjet nemaju zakonsko pravo da se o njima odlučuje.

"Zakon o državnim tužilaštvu propisuje da se članovi Tužilačkog savjeta mogu birati ponovo na tu funkciju samo nakon četiri godine od prestanka prethodnog mandata, a kandidat Tatjana Marković ne ispunjava te uslove", rekao je Damjanović.

On smatra da je takav problem primijetio i kod kandidata za tri člana Tužilačkog savjeta koje je predložila konferencija tužilaca.

Rastoder je kazao da Odbor ne može ništa da promijeni, jer je to tijelo već konstatovalo koji kandidati ispunjavaju uslove.

Snežana Jonica iz SNP-a je rekla da se Marković mora ukloniti sa liste kandidata o kojima se glasa.

Radunović je kazao da su u tom savezu primijetili taj problem, i da neće glasati za kandidate koji ne ispunjavaju zakonske uslove.

"Smatram da nije Damjanović morao da saopšti stav SNP-a, već su to mogli da urade njegove kolege iz Odbora, a ne da se ovo tijelo koristi za ličnu promociju", naveo je Radunović.

V.d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković i tužioci Miljana Radović i Petar Kapuci ponovo su dobili mandat u Tužilačkom savjetu jer su na konferenciji tužilaca “slobodnim tumačenjem” zakona, tajnim glasanjem dobili povjerenje kolega i u novom sazivu tog tijela.

Dok izbor drugih članova Tužilačkog savjeta, koje bira Skupština, ulazi u završnu fazu, odluka da Vučković, Radovićeva i Kapuci i dalje sjede u najvećem tužilačkom tijelu je u najmanju ruku sporna.

Izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, koje su usvojene u septembru ove godine, promijenjen je i član 85 koji kaže da članovi prethodnog saziva najvišeg tužilačkog tijela na tu funkciju mogu biti birani tek četiri godine po prestanku prethodnog mandata.

“Članovi Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca i uglednih pravnika mogu biti ponovo birani za člana Tužilačkog savjeta po isteku četiri godine od prestanka prethodnog mandata u Tužilačkom savjetu. Mandat članu Tužilačkog savjeta, koji je naknadno izabran na upražnjeno mjesto u savjetu, ističe istekom mandata Tužilačkog savjeta”, piše u tom izmijenjenom članu Zakona o državnom tužilaštvu.

Kako je Vučkoviću, Radovićevoj i Kapuciju prethodni mandat prestao i okončanjem prošlog saziva Tužilačkog saziva oni doslovnim tumačenjem zakona nijesu mogli biti birani, a kamoli izabrani na te funkcije jer nijesu prošle četiri godine...

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vijesti" za 23. decembar

Bonus video: