MO: Podaci o učešću crnogorskih vojnika u misijama nisu tajna

Nova je juče pozvala MO da saopšti koliko je novca crnogorskih građana potrošeno za misije, navodeći da je iznos veći od 13,2 milina eura
68 pregleda 1 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojska Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.12.2013. 11:11h

"Apsolutno je netačno da Vlada i Ministarstvo odbrane kriju podatke o učešću crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama, kao što je i netačno da su ti podaci „odjednom“ postali transparentni", navodi se u reagovanju Ministarstva odbrane na navode Nove srpske demokratije (Nova) koja je juče pozvala to ministarstvo da saopšti koliko je novca crnogorskih građana potrošeno za misije, navodeći da je iznos veći od 13,2 milina eura, koliko su podaci tog resora.

"Da Vlada i Ministarstvo odbrane transparentno saopštavaju tačne podatke građani Crne Gore se mogu uvjeriti na više načina, posebno uvažavajući činjenicu da je riječ o podacima koji su iskazani kroz više redovnih izvještaja kojima je Ministarstvo odbrane upoznavalo Odbor za bezbjednost i odbranu i ostale poslanike Skupštine Crne Gore. Riječ je o: Izvještaju o radu Ministarstva odbrane; Izvještaju o stanju u Vojsci Crne Gore; Izvještaju o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu i Predlogu Zakona o Budžetu i o završnom računu Budžeta Crne Gore, u dijelu koji se odnosi na Ministarstvo odbrane kao potrošačku jedinicu. U pitanju su izvještaji koje Ministarstvo odbrane izrađuje i dostavlja na godišnjem nivou", navode u MO.

U svakom od navedenih izvještaja, kako se dodaje, kao zasebna cjelina, obrađuje se učešće crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama i iskazuje sa tačnim i transparentnim finansijskim pokazateljima.

"Tako se u svim izvještajima pojedinačno, ili u njihovom zbirnom iskazu, može jasno utvrditi da izdvajanja za personalne nadoknade (dnevnice za angažovani vojni personal Crne Gore u misijama), poreze i doprinose (koji se vraćaju u Budžet Crne Gore) predstavljaju više od 80% od ukupnih izdvajanja. Ovi podaci nijesu tajna i uvijek su dostupni crnogorskoj javnosti", navodi se u reagovanju MO.

Bonus video: