Mito kao znak zahvalnosti

Korupcija u privrednom sektoru u Crnoj Gori zvanično manja nego u regionu
50 pregleda 1 komentar(a)
Monstat, Foto: Savo Prelević
Monstat, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2013. 17:46h

U posljednjih godinu 3,2 odsto privrednika imalo je iskustva sa podmićivanjem državnih službenika, pokazalo je istraživanje crnogorske statističke kuće MONSTAT.

Istraživanje je regionalnog karaktera, podržala ga je Evropska unija, a obuhvatilo je 12.700 privrednika iz sedam država. Od tog broja, 2.000 anketiranih kompanija je iz Crne Gore.

Taj procenat je daleko manji nego u regionu Zapadnog Balkana gdje je korupcija u privrednom sektoru prisutna u oko 10 odsto slučajeva.

Prema istraživanju MONSTAT-a, poslovni subjekti su mito platili državnim službenicima u prosjeku 4,6 puta u posljednjih 12 mjeseci.

Podmićivanje je najprisutnije, kako smatraju ispitanici, u transportu i skladištenju, pa iznosi 6,5 odsto, u sektoru smještaja i ishrane je pet odsto, dok je u proizvodnji i građevinarstvu 2,9 procenata ispitanih imalo iskustva sa podmićivanjem prema državnoj službi.

"U Crnoj Gori se više od jedne trećine mita plaća u gotovini, a srednji iznos koji se plaća je 411 eura", kazala je jedna od autorki istraživanja Snežana Remiković iz MONSTAT-a.

Ona je pojasnila da se oko 40 odsto mita daje prije usluge, dok je glavni razlog podmićivanja ubzanje određene procedure.

Istraživanje je pokazalo da je podmićivanje najprisutnije kod zaposlenih u poreskim (2,4 odsto) i katastarskim službama (1,9 odsto). "Samo 3,7 odsto mita koji daju poslovni subjekti se prijave nadležnim institucijama, odnosno policiji. Preko dvije petine biznis predstavnika nije prijavilo podmićivanje zato što smatraju davanje poklona državnim službenicima uobičajenom praksom", rekla je autorka Biljana Sekulović.

Ona je pojasnila da oko 20 odsto ispitanika nije prijavilo podmićivanje, jer su plaćanje smatrali znakom zahvalanosti.

Među privrednicima je podmićivanje prisutno tek u 0,8 odsto sliučajeva, a najvažnija svrha je obezbjeđivanje bolje cijene (31,4 odsto).

Istraživanje je pokazalo da privrednici rangiraju korupciju kao petu najznačajniju prepreku za obavljanje biznisa, nakon visokih poreza, komplikovanih zakona o porezu, ograničenog pristupa finansiranju i regulative o radu.

Podpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović napomenula je da korupcija sputava privredni rast i ruši ugled privrednika, zbog čega njeno iskorijenjavanje treba da bude prioritet.

Kriminalci dišu za vratom privrednika

Istraživanje pokazuje da su privrednici u posljednjih 12 mjeseci bili izloženi raznim vrstama kriminala, pa je provalama pogođeno 5,9 odsto, prevarama 4,7 procenata, a vandalizmom njih 3,8 odsto. Prema riječima Sekulović, to je uticalo na njihovu spremnost za ulaganja: "U prosjeku jedan od 12 preduzetnika u Crnoj Gori navodi da nije imao značajna ulaganja u prethodnih 12 mjeseci zbog straha od kriminala".

Bonus video: