Rezultat ankete

Anketa među privrednicima: Podmićivanje službenika kao znak zahvalnosti

Prema istraživanju MONSTAT-a, poslovni subjekti su mito platitli državnim službenicima u prosjeku 4,6 puta u posljednjih 12 mjeseci
50 pregleda 0 komentar(a)
Podmićivanje, Foto: Shutterstock
Podmićivanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2013. 11:39h

Svega 3,2 odsto privrednika imalo je iskustva sa podmićivanjem državnih službenika tokom proteklih godinu dana, pokazalo je istraživanje crngorske statističke kuće, Monstat.

Istraživanje je regionalnog karaktera, podržala ga je Evropska unija, a obuhvatilo je 12,700 privrednika iz sedam država. Od tog broja 2,000 kompanija je anketirano iz Crne Gore.

Taj procenat je daleko manji nego u regionu Zapadnog Balkana, gdje je korupcija u privrednom sektoru prisutna u oko 10 odsto slučajeva.

Prema istraživanju Monstata, poslovni subjekti su mito platitli državnim službenicima u prosjeku 4,6 puta u posljednjih 12 mjeseci.

Podmićivanje je najprisutnije, kako smatraju ispitanici, u transportu i skladištenju, gdje iznosi 6,5 odsto, u sektoru smještaja i ishrane je pet odsto, dok je u proizvodnji i građevisntvu 2,9 procenta ispitanih imalo iskustva sa podmićivanjem prema državnoj službi.

"U Crnoj Gori se više od jedne trećine mita plaća u gotovini, a srednji iznos koji se plaća je 411 eura", kazala je jedna od autorki istraživanja Snežana Remiković, iz Monstata.

Ona je pojasnila da se oko 40 odsto mita daje prije usluge, dok je glavni razlog podmićivanja ubzanje određene procedure.

Istraživanje je pokazalo da je podmićivanje najprisutnije kod zaposlenih u poreskim (2,4 odsto) i katastarskim službama (1,9 odsto).

Poklanjali uobičajenom praksom

"Samo 3,7 odsto mita koji daju poslovni subjekti se prijave nadležnim institucijama, odnosno policiji. Preko dvije petine biznis predstavnika nije prijavilo podmićivanje zato što smatraju davanje poklona državnim službenicima uobičajenom praksom", poručila je autorka Biljana Sekulović.

Sekulović je pojasnila da oko 20 odsto ispitanika nije prijavilo podmićivanje, jer su plaćanje smatrali kao znak zahvalanosti.

Među privrednicima je podmićivanje pristuno tek u 0,8 odsto sliučajeva, a najvažnija svrha je obezbjeđivanje bolje cijene (31,4 odsto).

Istraživanje je pokazalo da privrednici rangiraju korupciju kao petu najznačajniju prepreku za obavljanje biznisa, nakon visokih poreza, komplikovanih zakona o porezu, ograničenooog pristupa finansiranju i regulattive o radu.

Podpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović napomenula je da korupcija sputava privredni rast i ruši ugled privrednika, zbog čega njeno iskorijenjavanje treba da bude prioritet.

Ne investiraju zbog straha od kriminala

Istraživanje pokazuje da su privrednici u posljednjih 12 mjeseci bili izloženi raznim vrstama kriminala, pa je provalama pogođeno 5,9 odsto, prevarama 4,7 procenta, a vandalizmom 3,8 odsto privrednika.

Prema riječima Sekulović, to je uticalo na njihovu spremnost za ulaganja: "U prosjeku jedan od 12 preduzetnika u Crnoj Gori navodi da nije imao značajna ulaganja u prethodnih 12 mjeseci zbog straha od krinimala".

Preporučujemo za Vas