Herceg Novi: Zatrpali rječicu sa oko 80 kubika zemljišta

Ekolozi su saglasni da je odavno trebalo produbiti korito rijeke, ali tvrde da način nije dobar
56 pregleda 1 komentar(a)
Zelenika, rječica Zelenika, Foto: Slavica Kosić
Zelenika, rječica Zelenika, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.12.2013. 17:36h

Iz Ekološkog društva Boka juče su upozorili javnost da je u rječici Zelenika u Zelenici, tridesetak metara od ušća, deponovano oko 80 kubika zemlje.

„Bez obzira na namjenu deponovanog materijala, ovakav postupak se teško može opravdati. Svaki zahvat u rijekama, pa i rijeci Zelenika mora da ima projekat i poziv na elemente zaštite životne sredine, a sve u skladu sa vodnim dozvolama i saglasnostima. Sve što se radi u zoni vodnih resursa, mora da bude u skladu sa zakonskom regulativom o vodama, o građenju, o moru, najzad, o zaštiti životne sredine“, piše u saopštenju bokeljskih ekologa, koje je potpisala Olivera Doklestić.

Ekolozi su saglasni da je odavno trebalo produbiti korito rijeke, ali tvrde da način nije dobar i objašnjavaju da zemlja sa kopna ne smije da se deponuje u rijeci. Navode i da se radovi moraju obaviti u najkraćem roku “da bi hidrauličke i hemijsko-biološke promjene u koritu bile što manje“.

“Zašto smo tako nemarni prema svojim resursima, naročito prema vodnim resursima, rijekama, potocima i moru? Nadajmo se da će inspekcije i nadzor, nad ovim radovima, učiniti da se problem riješi što je moguće prije“, zaključuje se u saopštenju Ekološkog društva Boka.

Milorad Velaš, direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Herceg Novi ranije je kazao da je zemlja deponovana u rijeku kako bi u njeno korito mogle da “uđu“ mašine, jer radnici firme “Ćeltićoglu” moraju da postave kanalizacione cijevi koje su dio kolektora od Bijele do Meljina. Obećao je i da će nakon završetka radova zemlja iz rijeke biti deponovana na drugo mjesto. Obećanje je dato prije skoro mjesec.

Bonus video: