Kvir Montenegro: Borimo se za slobodu poput naših predaka

Kvir Montenegro tvrdi da nakon Parade nije došlo do eskalacije nasilja nad LGBT osobama
11 komentar(a)
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.12.2013. 11:39h

Nevladina organizacija Kvir Montenegro je čestitala građanima Podgorice 19. decembar dan glavnog grada i oslobođenja Podgorice, podsjetivši da je prije skoro tačno dva mjeseca Paradom ponosa počela borba za "slobodu LGBTIQ osoba u Glavnom gradu i Crnoj Gori".

"Put tradicije borbe za slobodu i antifašističke tekovine koji su postavili i mnogim životima platili, naši đedovi i babe, LGBTIQ osobe su nastavile 20. oktobra kada smo ponosno i bez straha koračali ulicama Glavnog grada u novu slobodu za sve nas. I pored nasilja koje se dogodio tokom samog održavanja Povorke Ponosa, dva mjeseca poslije Povorke, građanke i građani Podgorice svakodnevno pokazuju visočiji stepen tolerancije i prihvatanja prema nama", ističu iz te NVO.

Kvir Montenegro tvrdi da nakon Parade nije došlo do eskalacije nasilja nad LGBT osobama, iako su u javnosti iznošenje sumnje da će se to dogoditi, i ukazuju da građani Podgorice "pokazuju značajnu netrpeljivost prema ponašanju huligana koji su im tokom Povorke ponosa uništavali ličnu i imovinu grada."

"Netrpeljivost prema nasilju i huliganskom ponašanju, uz solidarnost sa nama, LGBTIQ osobama koje su 20. oktobra započele svoju ličnu borbu za slobodu, pokazuju da Podgoričanke i Podgoričani slijede slobodarski duh i antifašističke tekovine naših predaka i čine Glavni grad mjestom u kojem ćemo svi zajedno živjeti slobodno i bez straha. S toga, želimo da svim građankama i građanima Podgorice čestitamo dan Glavnog grada i dan Oslobođenja.

Podgorica je i naš grad i ulice Glavnog grada su i naše ulice. Grad koji volimo i u kojem živimo i naša borba je borba za slobodu svih, ne samo LGBTIQ osoba. Uz međusobno prihvatanje i razumijevanje i zajedničku borbu za zaštitu ljudskih prava svih, učinićemo naš grad mjestom u kojem će svi osjećati punu slobodu i sigurnost.

Na Montenegro Pride-u koji će Kvir Montenegro organizovati sljedeće godine koračaćemo putem slobode sa još više Podgoričana i Podgoričanki i zajedno Podgoricu učiniti još boljim mjestom za život svih", zaključuje Kvir Montenegro.

Bonus video: