Raonić: Malverzacije sa raspodjelom novca zbog ličnih interesa nekih iz NVO

"Rad komisije pratile su brojne malverzacije, koje su navele na sumnju o nelegalno dodijeljenim stotinama hiljada eura"
90 pregleda 3 komentar(a)
Boris Raonić, Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Boris Raonić, Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.12.2013. 09:48h

Predsjednik Građanske alijanse (GA) Boris Raonić zatražio je od članova Vlade da ne podrže Odluku o raspodjeli novca od dijela igara na sreću.

Vlada je sinoć tu odluku usvojila, a Raonić je ranije saopštio da nedavne izmjene Poslovnika o radu komisije ostavljaju prostor za manipulacije jer je predviđeno da se o raspodjeli novca za NVO odlučuje na nivou grupe u komisiji.

"Rad komisije u prethodnom periodu pratile su brojne malverzacije, koje su navele na sumnju o nelegalno dodijeljenim stotinama hiljada eura. Nepravilnosti, malverzacije, konflikt interesa i nenamjensko trošenje uvijek imaju jedan motiv, zadovoljavanje ličnih interesa pojedinaca iz NVO sektora, ali takav rad ostavlja dubok trag, nanosi veliku štetu i stvara lošu reputaciju nevladinim organizacijama koje iskreno djeluju", kazao je Raonić.

On je rekao da je sada trenutak da se zavede red u toj oblasti i da država prekine sa praksom aminovanja odluka koje donosi komisija, a koje su u suprotnosti sa principima poštenog, transparentnog i odgovornog rada:

"Ukoliko se sredstva opredijeljena za ovu godinu budu dodjeljivala po istim kriterijumima kao i prethodnih, neminovne su iste posljedice - identične presude Upravnoga suda, koje opet neće biti moguće sprovesti, jer će sredstva biti već potrošena".

I Crnogorska kulturna mreža pozvala je Vladu da ukine u budžetu za 2014. godinu stavku koja se odnosi na raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za NVO jer se novac troši nenamjenski, a projekti koji se podržavaju ne daju ni približno očekivane rezultate.

"Svjedoci smo da se iz budžeta za ovu namjenu izdvajaju milionska sredstva koja služe za poboljšanje imovinskih kartona članova komisije i rukovodilaca pojedninih NVO organizacija, koje od svake raspodjele dobijaju značajna materijalna sredstva, o čijem se utrošku ne vodi monitoring... Ova raspodjela služi da se vlast oduži pojedinim medijima i novinarima za podršku, i da se dodijele sredstva organizacijama koje su bliske njima i njihovim kolegama iz opozicije. Predlažemo Vladi da ta sredstva usmjeri na izgradnju sportskih poligona", kazao je Aleksandar Damjanović.

Bonus video: