RTCG za godinu potrošila 11,8 miliona eura

Član savjeta Branko Banjević ocijenio je da je Vlada obavezna da finansira RTCG
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2013. 16:50h

Dugoročno rješenje finansiranja RTCG mora biti pronađeno u skorijem roku, poručeno je na sjednici Savjeta Javnog servisa.

Usvojen je finansijski izvještaj i rebalans za ovu godinu, a projekcija budžeta do kraja godine predviđa da će RTCG potrošiti 11,8 miliona eura, dok je od tog iznosa državna pomoć oko 2,5 miliona.

"Urađeno je dosta da bi došlo do konsolidacije i ja to pripisujem velikom trudu menadžmenta, ali činjenica je da ovakav način finansiranja dovodi RTCG u zavisan položaj u odnosu na Vladu. Treba kroz sistemska rješenja izmjenom Zakona o radio-difuziji obezbijediti stabilan izvor finansiranja", kazao je Goran Đurović, napominjući da Vlada uvijek može "zatvoriti slavine" i napraviti "haos" u javnom servisu.

Član savjeta Branko Banjević ocijenio je da je Vlada obavezna da finansira RTCG: “Ova kuća profesionalizmom treba da obezbijedi nezavisnost javnog servisa. Mi smo nezavisna institucija, nećemo da budemo ničiji portparol osim portparol istine".

Slavica Striković je ocijenila da RTCG ne raspolaže dovoljnim finansijama za kvalitetan program i nagrađivanje onih koji doprinose poboljšanju programa. Đurović je mišljenja da je bilo prostora za dodatne uštede, kao na primjer u oglasima u štampi, gdje je umjesto planiranih četiri, utrošeno 21.000 eura.

Savjet je tražio doradu programskih planova RTCG, kako bi bili dostavljeni uz finansijske izvještaje.

Đurović je predložio da u centralnom Dnevniku u prvih 15 minuta ne bude protokola, već da naglasak bude na životnim pričama. Pitao je i da li je struka u vidu komunikologa i sociologa konsultovana kada je rađeno na serijskom programu. Napomenuo je da Savjet nije konsultovan kada je emitovana serija “Sulejman veličanstveni” ili sporni serijal "Duvanska afera" .

Banjević je predložio da mnogo više prostora treba posvetiti kulturi: “Ako TV ne edukuje, najmlađi su prepošteni kiču koji zamjenujuje kulturu”.

Generalni direktor Rade Vojvodić je predložio izmjenu sistematizacije uvođenjem četiri nova radna mjesta, za što je dobio zeleno svjetlo.

Galerija

Bonus video: