Invalidi rada: Gladni smo i bez štrajka glađu

Čvorović je kazao da je nezadovoljnan odnosom državnih institucija prema toj populaciji
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2013. 21:12h

Novogodišnja želja invalida rada biće da krene realizacija njihovih zahtjeva za povoljnije uslove za penzionisanje, kako praznike ne bi proveli u zebnji i iščekivanju, poručili su njihovi predstavnici iz Saveza udruženja invalida rada.

Njihova su nadanja da će se još jednom do nove godine sastati sa ministrom rada i socijalnog staranja Predragom Boškovićem, kako bi dobili informaciju dokle se stiglo sa njihovim zahtjevima.

Na sasatanku Upravnog odbora, kome je prisustvovao i predstavnik ministarstva, predsjednik Saveza udruženja invalida rada Ilija Čvorović kazao je da je nezadovoljnan odnosom državnih institucija prema toj populaciji.

"Invalidi rada su nezadovoljni statusom za ostvarivanje prava na penzionisanje po povoljnim uslovima. Naši članovi iz Bijelog Polja, Rožaja i Mojkovca morali su protestima ostvarivati zagaratnovana prava... Dok je ministar Suad Numanović bio na čelu ministratva prišlo se rješavanju tih problema, a imam ubjeđenje da će i sadašnji ministar Predrag Bošković nastaviti i do kraja ih riješiti", kazao je Čvorović.

On je napomenuo da je dogovor da se invalidima pravo na puni staž i osigurnaje, iako ga nijesu ostvarili, prenese i nakon 2014. godine, a da je takav dogovor na snazi potvrdio je i Jovo Pajović iz ministarstva rada.

Predstavnik invalida rada iz Bijelog Polja, Rožaja i Mojkovca, Lazar Knežević, čija organizacije je i štrajkovala zbog neispunjavanja zahtjeva, pozvao je i druge organizacije da slijede njihov primjer i šalju ministarstvu pojedinačne zahtjeve za rješavanje statusa.

Invalidi rada su deset dana štrajkovali, a nakon toga je dogovoreno da šalju pojedinačne zahtjeve i da nakon 15 dana izađu sa konkretnim predlozima. Od tada je prošlo mjesec dana. "Tačno je da su invalidi rada zaboravljeni i zapostavljeni, ne daj bože, ako ne ispunimo predviđeno, ići ćemo ponovo u štrajkove i proteste", kazao je Knežević.

Rajka Obradović iz beranskog udruženja je pozvala nadležne da riješe probleme, kako ne bi dozvolili da invalidi rada štrajkuju glađu, kad su gladni i bez štrajka."Ne kažem da nema pomaka, ima, ali može još mnogo da se uradi", poručila je ona.

Rajka Obradović iz beranskog udruženja je pozvala nadležne da riješe probleme, kako ne bi dozvolili da invalidi rada štrajkuju glađu

Predstavnik ministarstva kao neka od dostignuća pobrojao je mogućnost da se staž računa kao puni, postojanje samo jednog kontrolnog pregleda, prijevremenu penziju sa 15 godina staža, a planirano je da se nadoknada koju primaju preko Zavoda za zapošljavanja bude 100, umjesto dosadašnjih 70 eura.

On je pohvalio uvođenje subvencija za struju i obezbjeđivanje uslova za kreditiranje, ali su na to reagovali iz udruženja, napominjući da je te povoljnosti nijesu zaživjele.

Numanović imao više senzibiliteta

Sekretar Saveza Vlado Jovanović kazao je da je on suzbio proteste organizacija inavlida rada iz drugih gradova, jer je time želio da spriječi da se njihovi zahtjevi medijski i politički zloupotrijebe. On je pohvalio sezibilitet prošlog ministra Suada Numanovića, sa čim je bila saglasna i Rajka Obradović iz udruženja u Beranama.

"Bošković je tek sada našao sluha kada je počelo sa štrajkom, a pisali smo zahtjeve i prije i nije nas primio", kazao je Jovanović. Pajović je, sa druge strane, odgovorio da "novi ministar ima sluha", te da "maksimalno koliko može izađe u susret".

Galerija

Bonus video: