NVO „Odbor za zaštitu Dragišnice“ dala podršku novinaru Darku Ivanoviću

„Ako hoćemo da živimo u Evropi zaboravimo riječi iz filma: ’Hapsi udri narodna milicijo, izmislićemo mi bolji narod ali i bolje novinare’“
5 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Luka Zeković
Darko Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.12.2013. 14:31h

NVO „Odbor za zaštitu Dragišnice“ dala je punu podršku novinaru Darku Ivanoviću u, kako su istakli, njegovoj borbi za profesionalnost novinarstva i istrajnosti da pravda pobijedi nepravdu.

"Ubistva novinara, fizički napadi, uništavnje imovine u njihovom vlasništvu i redakcija u kojima oni rade gotovo da ne prestaju u Crnoj Gori od 1997 godine.Vlast je ’nemoćna’ da riješi brojne slučajeve kao u primjeru hapšenja Darka Ivanovića. Nevjerovatno, ali nažalost istinito, u državi čiji zvaničnici već godinama kucaju na vrata Evopske Unije kako bi otpočeli sa pregovorima o pravosuđu, borbi protiv kriminala i korupcije, policija hapsi novinara koji se svojim dosadašnjim radom dokazao kao zaštitnik prava i pravne države i to na radnom zadatku. Stavili si lisice na ruke čovjeku iz samo njima znanih razloga“, navodi se u saopštenju Odbor za zaštitu Dragišnice.

Oni podsjećaju da je zahvaljujući Ivanoviću i ostalim novinarima javnost bila upoznata sa uništavanjem dijela šumskog kompleksa Dragišnica u podnožju NP „Durmitor“ i tako spriječena dalja devastaciju dijela NP koji je pod UNESCO zaštitom.

„Ako hoćemo da živimo u Evropi zaboravimo riječi iz kultnog domaćeg filma ’Tri karte za Holivud’,komandira milicije koji naredi – ’Hapsi udri narodna milicijo, izmislićemo mi bolji narod ali i bolje novinare’“, poručili su iz pomenutog Odbora.

Provjeriti postupanje policije

“LGBT Forum Progres” pozvao je Upravu policije Mininistarstva unutrašnjih poslova (MUP) i nadzorna tijela nad radom policije da utvrde da li su profesionalno primijenjena ovlašćenja prema novinaru i građanskom aktivisti Darku Ivanoviću.

"Uprava policije MUP, Etički odbor MUP, Unutrašnja kontrola i Savjet za građansku kontrolu rada policije moraju, blagovremeno, izdati svoju ocjenu da li je u slučaju Ivanovića došlo do neosnovanog privođenja i zadržavanja te da li su preduzete sve potrebne službene mjere i radnje da se rasvijetli posljednje demoliranje Ivanovićevog vozila.

Oba incidenta moraju biti rasvijetljena kako bi država poslala jasnu poruku o postojanju kapaciteta policije da u svakom trenutku bude u službi bezbjednosti i zaštite ljudskih prava svakog građanina. Kompletnom civilnom društvu mora se osigurati puna bezbjednost i omogućiti puna sloboda djelovanja i rada, oslobođena pritisaka i prijetnji bilo koje formalne ili neformalne vrste", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Bonus video: