Rambo Amadeus: Ljudi kupuju pudlice, a ne pada im na pamet da udome dijete

"Naš primitivizam je razlog zašto ne odlučujemo da uzimamo djecu na hraniteljstvo"
9 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2013. 15:26h

Ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore Rambo Amadeus, pozvao je sve koji to mogu da se prijave za hraniteljstvo.

U organizaciji Centra za socijalni rad u Kotoru je održan "Dan otvorenih vrata o hraniteljstvu", a poznati muzičar je kazao i da onoliko koliko ulažemo ljubavi u djecu, ona se višestruko vraća nazad, oplemenjuje i u svim aspektima povećava kvalitet života, kako roditelja tako i hranitelja.

"Svakoj porodici su da bi se razvijala i oplemenila potrebna djeca. Mi u Crnoj Gori imamo i porodice bez djece ali i djecu bez porodice. Naš primitivizam je razlog zašto ne odlučujemo da uzimamo djecu na hraniteljstvo. Gledam porodice bez djece, kupuju neke skupe pudlice, kupuju im neke nakite, šetaju ih, drže po kućama po 100 mačaka. I zaista nevjerovatno da ljudima ne pada na pamet da mogu da čuju u svojoj kući dječije glasove. Svaka kuća treba da se diči brojem dječjih glasova koji se iz nje čuju", poručio je Rambo Amadeus.

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović je izrazila nadu da će skup doprinijeti boljem razumijevanju hraniteljstva i podstaći porodice koje za to imaju uslove da se priključe kampanji "Svako dijete treba porodicu".

"Smještanjem u institucije djeca se u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju"

"Činjenica je da su djeca u Dječjem domu u Bijeloj kvalitetno zbrinuta u pogledu smještaja, ishrane i odijevanja. Međutim, kod djece koja su smještena u institucije se javljaju osjećaji izolovanosti, obilježenosti i emocionalnog lišavanja koji ostavljaju duboke tragove na cijeli život", kazala je Ćatović.

Direktor Centra za socijalni rad (za Kotor, Tivat i Budvu ) Vasilije Todorović, je kazao da u Kotoru postoji šest srodničkih hraniteljskih porodica, dok nesrodničnih nema.

"Do skoro smo imali dvije nesrodničke porodice. U prvoj je hraniteljstvo završeno tako što je dijete odraslo i samostalno živi i radi u Kortoru, a u drugoj je hraniteljstvo završeno usvojenjem", rekao je Todorović dodavši da je njegova želja pokretanje dijaloga ali i što više zainteresovanih za program hraniteljstva u budućnosti.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks, istakao je da svjetska istraživanja rađena tokom posljednih 50 godina pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju što se jedino može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju, a da ni jedno dijete mlađe od tri godine ne smije biti smješteno u institucije.

On je kazao da potrebno jačati servise podrške kako bi se spriječilo napuštanje djece i očuvala biološka porodica, a kada to nije moguće dijete treba smjestiti u hraniteljsku porodicu.

O iskustvu hranitelja govorio je Kotoranin Ramiz Meljović u čijoj prodici odrasta njegov petnaestogodišnji bratanić čiji su roditelji preminuli.

"Nije bilo jednostavno na početku. U vrlo kratkom vremenskom periodu ostao je bez oba roditelja, a trebalo je dosta vremena da se, s obzirom da dolazi iz drugog kraja, prilagodi novoj sredini. Međutim, uz našu ali i veliku podršku nastavnika u školi, prijatelja i komšija on je danas dobar đak, druželjubiv i poslušan", kazao je Meljović.

Prikazana su dva jednominutna filma o pravu djeteta na život u porodici, a u muzičkom dijelu programa učestvovale su profesorka kotorske Muzičke škole Aleksandra Dobriša i učenica Sara Nerić.

"Dan otvorenih vrata" je organizovan u okviru kampanje "Svako dijete treba porodicu".

Kampanja je dio projekta "Reforma sistema socijalne i dječje zaštite – socijalna inkluzija" koji sprovodi Vlada Crne Gore uz tehničku podršku UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku podršku Evropske Unije.

Galerija

Bonus video: