Šuntić traži da vozi u "Čistoći”

On zbog astme ne želi da radi poslove na otvorenom, iz “ Čistoće” tvrde da ima adekvatan posao
227 pregleda 4 komentar(a)
Fadil Šuntić, Foto: Zoran Đurić
Fadil Šuntić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.08.2018. 19:16h

Radnik “Čistoće” Fadil Šuntić optužio je nadležne iz toga preduzeća da mu godinama narušavaju zdravlje raspoređujući ga na poslove koje ne može da radi, iako je po preporukama ljekara iz Brezovika i Doma zdravlja u Podgorici morao da bude raspoređen na neke druge poslove. On je pojasnio da se 2016. godine liječio u Brezoviku i da je specijalista ustanovio da ima astmu i preporučio promjenu radnog mjesta.

Šuntić je “Vijestima” dostavio dokumentaciju iz Brezovika iz novembra 2016. godine. Iz “Čistoće” su “Vijestima” saopštili da su nakon uvida u medicinsku dokumnetaciju “Šuntiću dali ponudu za preraspored na lakše radno mjesto - radnik na otvorenom vozilu”.

On 12 godina radi kao čistač javnih površina, a istakao je da sa astmom ne bi trebalo da bude izložen kiši, vrućinama.

“Međutim, u preduzeću nijesu vjerovali izvještaju ljekara specijaliste iz Brezovika, pa su me poslali na pregled u Dom zdravlja u oktobru 2017, odnosno skoro godinu dana nakon liječenja u Brezoviku. I doktorica u Domu zdravlja je ustanovila da imam astmu i da nijesam sposoban da radim poslove na koje sam raspoređen”, kazao je Šuntić.

On je “Vijestima” dostavio nalaz i mišljenje ljekara iz Doma zdravlja u kojem se navodi da je sposoban za poslove na kojima neće biti izložen iritansima respiratornog sistema bilo koje prirode, odnosno da ne može da radi posao čistača javnih površina.

“I pored toga i dalje sam raspoređen na poslovima na kojima sam izložen uticajima vremena, u ovim vrelim danima radim drugu smjenu na utovaru kabastog materijala koji odvozimo na deponiju na Vrelima, gdje udišem dim, isparenja”, kazao jer Šuntić.

On je rekao da ne traži ništa što mu ne pripada, odnosno da se poštuje nalaz ljekara.

“Ovako mi se narušava zdravlje, zbog čega sam podnio tužbu. Astmu sam dobio radeći sa neuslovnom HTZ opremom, po suncu, vjetru, hladnoći, kiši, a da bih se zaposlio bilo je neophodno da uradim ljekarske preglede i da se utvrdi da sam sposoban za te poslove. Tražio sam da me rasporede na mjesto vozača, za šta imam i diplomu, odnosno završen IV stepen, ali nijesu željeli da to urade”, kazao je Šuntić.

On tvrdi da je i sistematizacijom u preduzeću oštećen, jer mu je koeficijent za obračun plata umanjen.

Iz “Čistoće” su “Vijestima” saopštili da ulažu maksimalne napore kako bi na adekvatan način zaštitili svoje zaposlene nabavkom ličnih zaštitnih sredstava i upućivanjem na redovne ljekarske preglede.

“Zaposleni Šuntić Fadil je zasnovao radni odnos prijavom na javni oglas za radno mjesto - radnik na održavanju javne higijene za koje je, aktom o sistematizaciji, NK predviđen kao uslov u pogledu stručne spreme. Kako je u međuvremenu dostavio medicinsku dokumentaciju, imajući u vidu ljekarski izvještaj i strukturu slobodnih radnih mjesta, imenovanom je data ponuda za preraspored na lakše radno mjesto – radnik na otvorenom vozilu. Na ovaj način je izbjegnuta mogućnost da Šuntić dolazi u direktni kontakt sa prašinom i iritansima, s obzirom da mu se radni zadaci, u zavisnosti od potrebe posla, sastoje od: kačenja velikih kontejnera na vozila za transport, rada na otvorenom vozilu-grajfer ili pomoći pri kačenju podzemnih kontejnera prilikom pražnjenja”, navode iz “Čistoće”.

Tvrdi da ga ugrožava i novo radno mjesto

Radnje koje obavlja Šuntić, traju svega par minuta na jednoj lokaciji, tvrde iz “Čistoće”. “Obaveza zaposlenog je da ukoliko na lokaciji eventualno ostane sitnog otpada oko posude, isti sakupi i ubaci u kontejner, uz napomenu da najveći dio radnog vremena, to jest vrijeme između lokacija na kojima se vrši pražnjenje, provede u kabini vozila”, navode iz tog preduzeća.

Međutim, Šuntić navodi da je i na tim poslovima izložen iritantnim mirisima i da je doktorica iz Doma zdravlja kada je vidjela da radi na otvorenom bila zaprepašćena.

“Zaposlenom Šuntiću se zarada obračunava u skladu sa koeficijentom radnog mjesta na koje je raspoređen, a za koje je potpisao ponudu i aneks ugovora o radu. S obzirom da je u toku sudski postupak sa imenovanim, po okonačnju istog i donošenja pravosnažne presude, postupićemo u skladu sa odlukom nadležnih organa”, istakli su iz “Čistoće”.

Bonus video: