Država zbog nerada napravila haos na drumovima

Sindikat taksista odlučio da počne pripreme za radikalne proteste početkom septembra
68 pregleda 1 komentar(a)
Taksi, taksista, Foto: Shutterstock
Taksi, taksista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.08.2018. 19:29h

Uovoj sezoni u auto-taksi i prevozu putnika u drumskom saobraćaju uopšte, došlo je do još većeg haosa nego ranije nakon donošenja novog Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.

To je ocijenjeno iz Strukovnog sindikata taksista Crne Gore (SSTCG).

Iz Sindikata su saopštili da je resorno ministarstvo pokušalo da novim rješenjima u Zakonu uredi ovu oblast, ali da je “neradom nadležnih koji treba da sprovedu odredbe Zakona došlo je do još većeg haosa koji je dostigao vrhunac u toku sezone”.

“I poslije više sastanaka predstavnika SSTCG sa nadležnima za ovu djelatnost i njihovih čvrstih obećanja, poreska, turistička i inspekcija rada ne preduzimaju zakonske radnje, sem pokušaja poreskih inspektora koji su u dva grada kaznili legalno registrovane auto-taksi preduzetnike koji plaćaju sve dažbine, ali su zakasnili sa uplatom od nekoliko mjeseci, a one nelegalne ne mogu da indentifikuju”, naveo je predsjednik SSTG koji je u sklopu Unije slobodnih sindikata, Borislav Pavlović.

Zbog svega toga, kazao je, Izvršni odbor SSTCG je donio odluku da počne pripreme za radikalne proteste početkom septembra.

“U pojedinim gradovima komunalni inspektori su suvlasnici preduzeća za taksi djelatnost, a neki komunalni inspektori u slobodnom vremenu čak i sami nelegalno prevoze putnike. U jednom gradu je do unazad nekoliko godina načelnik Komunalne policije bio “divlji” taksi prevoznik”, kazao je Pavlović.

On je naveo i da u Crnoj Gori ne postoji fiskalna registar kasa za izdavanje fiskalnog računa za izvršenu uslugu prevoza putnika, iako je to Zakonom predviđeno prije nekoliko godina.

“I dalje se prevoz putnika obavlja vozilima sa 6, 7, 8 i 9 sjedišta iako je to zabranjeno Zakonom iz 2005, a novim iz 2017. nije predviđeno. I dalje se za taksi prevoz izdaju licence licima koja ne ispunjavaju zakonske uslove”, ukazao je Pavlović.

Bonus video: