HN: Kontejneri pretrpani, turisti svakodnevno imaju primjedbe

Iz preduzeća Čistoća tvrde da prljavštini grada doprinose nesavjesni građani koji bacaju otpad mimo kontejnera
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2018. 14:42h

Mještani i turisti svakodnevno imaju primjedbe na (ne)čistoću grada. Pretrpani kontejneri koji smrde, svakodnevna su slika grada i rivijere u jeku turističke sezone. Prljavštine nije pošteđena ni park šuma Savina u centru grada. Kontejneri, kao i mjesta gdje su smješteni, ne peru i ne čiste, a iz kamiona koja odvoze otpad najčešće curi tečni otpad zbog čega se širi nepodnošljivi smrad.

Stanje komunalne higijene na novskoj rivijeri je alarmantno ocijenili su na posljednjem skupštinskom zasjedanju odbornici opozicije. Navedeno je da su kontejneri najčešće prepuni i da se na nekim mjestima ne prazne po tri dana. Istaknuto je da na Šetalištu nedostaju kante, mada je uloženo 12 hiljada eura za nabavku novih.

Iz Čistoće su nedavno saopštili da je vozni park Čistoće prosječne starosti 20 godina, da je u funkciji pet kamiona koji odvoze smeće iz kontejnera, dva kamiona za transport do deponije Tisove grede, kao i dva manja kamiona za kabasti otpad. Ističu da se vozila često kvare i da dnevno na popravci budu dva do tri kamiona, kao i da nedostaje radnika .

Iz preduzeća Čistoća tvrde da prljavštini grada doprinose nesavjesni građani koji bacaju otpad mimo kontejnera i za to određenog vremena, od 21 do 6 sati ujutru. Možda bi mogli poći za primjerom u Konavlima u susjednoj Hrvatskoj, gdje su lani počeli sa uvođenjem kamera koje će pratiti događanja na odlagalištima smeća.

“Radimo, bez obzira na sve okolnosti, da grad bude sređen. Uspijevamo u tome svuda gde je i razumevanje građana urodilo plodom”, navode iz Čistoće i tvrde da pojedine lokacije, kao Šetalište uz more, na koje ima najviše zamjerki, čiste i po tri puta dnevno, a da su njihovi čistači cijeli dan na terenu.

U prošlogodišnjoj anketi turista čistoća plaža, grada i okoline ocijenjena je sa 3, 74, dok je ukupna turistička ponuda dobila vrlodobru ocjenu (4,05). Ako je suditi po zamjerkama turista za očekivati je, na kraju sezone, još lošiju ocjenu za čistoću grada, od prošlogodišnje.

Novo vozilo

Preduzeće Čistoća nabavilo je vozilo za odvoz kontejnera koje je koštalo 65.000 eura. Ulaganjem u obnovu voznog parka, u Čistoći se nadaju da će smanjiti ukupne troškove koji nastaju održavanjem zastarjelih vozila.

“Izdaci za potrošnju goriva, maziva, zamjenu rezervnih djelova sa dosadašnjom mehanizacijom prelaze okvire rentabilnosti i dovode do vrlo teške finansijske situacije. U tom cilju „Čistoća“ doo ovih dana uvela je sistem nadzora kretanja svojih automobila na terenu, čime se postiže bolja efikasnost i koordinacija ekipa na poslovima odvoza otpada. Postavljanje sondi za kontrolu potrošnje goriva doprinijeće značajnoj uštedi ovog energenta, koji je na mjesečnom nivou bio neopravdano enorman trošak”, navedeno je iz Čistoće. Planiraju i nabavku specijalnog vozila za odvoz kontejnera kapaciteta prihvatne komore 5-10 kubika sa potisnom pločom, kao i kupovinu kamion za prihvat deponovanog otpada u reciklažnom centru.

Galerija

Bonus video: