Crna Gora od 1. januara dobija Centar za održivi razvoj

Iz Ministarstva su kazali da rad Centra treba da se usredsredi, na prvom mjestu, na pitanja od interesa za Crnu Goru
0 komentar(a)
Gvozdenović i Vrbenski, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Gvozdenović i Vrbenski, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 13.12.2013. 16:02h

Centar za održivi razvoj Crne Gore počeće sa radom 1. januara, predviđeno je Memorandumom koji su danas potpisali ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i stalni predstavnik UNDP-a, Rastislav Vrbenski.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, proces osnivanja Centra za održivi razvoj iniciran je prije nekoliko godina, a njegov cilj je uspostavljanje nezavisne crnogorske, odnosno regionalne institucije.

“U skladu sa Memorandumom, ključna misija Centra, koji će početi sa radom 1. januara naredne godine, je da promoviše održivi razvoj u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će se Centar u narednom periodu fokusirati na četiri specifične oblasti.

"Te oblasti su održivi turizam, održiva energija (uključujući energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije), upravljanje resursima i eko sistemima i prilagođavanje na efekte klimatskih promjena i sigurnost u oblasti životne sredine", precizira se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da rad Centra treba da se usredsredi, na prvom mjestu, na pitanja od interesa za Crnu Goru, ali sa ciljem postepenog okupljanja drugih država u regionu sa sličnim interesima – kao partnera i korisnika usluga.

"Jedna od značajnih funkcija Centra kao dodatne karike u institucionalnom sistemu održivog razvoja Crne Gore je dalje približavanje nauke i procesa donošenja odluka", naveli su iz Ministarstva.

Na sastanku Upravnog odbora naglašena je važnost uspostavljanja saradnje između Centra i Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene, naročito na temu održivog upravljanja resursima.

"Centar će u početku raditi kao program koji izvršava UNDP, koji nadzire upravni odbor kojim predsjedava ministar održivog razvoja, a koga čine ministri vanjskih poslova i evropskih integracija i ekonomije, savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku kao i stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori", naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: